Управниците на Македония живеят с комплексите на антибългаризма. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната на Красимир Каракачанов, цитиран от Фокус. 

По думите му властта в Македония винаги се е страхувала, че България ще бъде онзи фактор, с когото, ако се активизират икономическите, културните и политическите взаимоотношения, ще се срути теорията за отделна македонска нация. 

„Македония – това е единствената държава, която в герба си, в химна и конституцията си се позовава още на коминтерновските и титовските постулати. Затова е цялото нежелание да се намери нормален, човешки подход към отношението с България. Ние няма какво да делим. От двете страни на границата живее преобладаващо един и същи народ – български, и говори един и същи език, колкото и да са опитите през последните 73 г. този език да се отдалечава от българския и да се представя за нещо отделно”, каза още военният министър. 

Според вицепремиера Каракачанов политиката на македонските управници след разпада на Югославия не водят към създаване на отделна идентичност, а към унищожаване на българското. 

Той допълни, че претенциите на албанските партии стават все по-радикални, като даде пример с призивите за федерализация и обособяването на албанския като втори официален език.

Той обясни липсата на реакция от българското правителство към отношенията на Скопие с евроинтеграцията като по-голям приоритет, а не процесите на дебългаризация и враждебност, от страната на македонските политици.