Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отговаря на въпроси на Илиана Беновска и други медии на откриването на изложба в Централния военен клуб от 28 януари 2019 г.
  
Илиана Беновска: Искаме да чуем оценката Ви за сутрешното слово на президента, в което той квалифицира като антибългарска, антиевропейска и като загуба на сигурност купуването на F16! И второ Ви обвини, че бавите реформата в армията и то много сериозно и докомплектовката на личния състав!
Красимир Каракачанов: Първо, не съм слушал пресконференцията, защото съм на работа, аз си имам работа. Второ, прочетох. Ами, ако досега българската авиация лежеше на крилете на илюзиите, ако ние подпишем договор със САЩ ще лети на крилете на най-добрия боен самолет! Това бих отговорил. От 2004 година бяха само илюзии. Ще купуваме F16, ама стари, не, няма да купуваме F16, ще купуваме „Грипен”, не, няма да купуваме „Грипен”, ще ремонтираме старите самолети. Дотук бяха илюзии. 14 години нашите пилоти летяха на крилата на илюзиите. Сега при сключването на договорите ще летят на крилата на най-добрия боен самолет. Толкова по въпроса за самолетите!

Второ, българската армия не е само авиацията. Не знам за коя реформа става дума, но за година и 9 месеца не помня друго правителство и друг министър да е вдигал заплатите на военнослужещите с близо 20%, всяка година по 10%. Не помня да са предприемани такива мащабни проекти за възстановяване на съществуващата бойна техника. Защото българската авиация не е само новия самолет. Българската авиация са и съществуващите към момента изтребители, бомбардировачи, учебни самолети, хеликоптери и други средства, с които разполагаме. До момента за тях не бяха отделяни необходимите средства. Българската авиация са и онези транспортни летателни средства като „Спартаните” и „Кугърите”, които бяха закупувани преди десетина години. За тях също бяха отделени средства за тяхната изправност. За пръв път откакто беше премахната наборната военна служба, за пръв път през 2018 г. постъпилите в армията са повече от тези, които са напуснали. Да, с малко, със 15-160 човека са повече, но са повече! За разлика от години, в които бяха по няколко хиляди надолу, тоест напусналите бяха с няколко хиляди повече.
 
Илиана Беновска: Не отговорихте на това, че той Ви обвини в загуба на национална сигурност, антиевропейска политика, искам да го цитирам, и че комисията е била порочна.
Красимир Каракачанов: Вижте, в края на краищата при участието на 6 или 7 самолета, до които ние изпратихме, няма как да спечелят всичките. Ако идеята беше от всяка държава, участник – Италия, Франция, Швеция, САЩ, Германия да купим по два самолета, за да не се сърди никой разбирам. Само че ние трябваш да купим 8 самолета от една марка. Е, няма как всички да са доволни! Честно казано до момента аз не съм чул нито един европейски политик министър от която и да е държава, включително Швеция, да каже нещо по този въпрос. Не разбирам какъв е този български манталитет ние сами да се плюем, сами да се навираме между шамарите и да обясняваме колко сме лоши при положение, че нито един представител на нито една европейска държава не е казал нищо до момента, включително Швеция. Защото подчертавам, че преговорите се водеха между държави, не между фирми, да не правим грешка.
 
Илиана Беновска: Загуба ли е на суверенитет покупката на американски самолети?
Красимир Каракачанов: Аз не мога да разбера логиката!
 
Илиана Беновска: Това каза! Ето, ще потвърдят колегите!
Красимир Каракачанов: Ако нещо подобно е казано, аз не мога да разбера логиката!
 
Медия: Критиките на Радев са към процедурата, някакви грешки има ли в тази процедура?
Красимир Каракачанов: Първо, победа няма за никого, сега тепърва започват разговорите! Но да кажеш, че многократно по-скъпо ще заплатим преди да са приключили разговорите, за мен е несериозно подобно твърдение, не виждам в чия полза е – на тези, които ще водим преговорите или на кого? В края на краищата преговорите още не са започнали. Тази тема я бистрихме и на комисията по отбрана два пъти.
 
Илиана Беновска: „Порочна комисия”!
Красимир Каракачанов: Комисия по отбрана в парламента!
 
Илиана Беновска: „Порочна”!
Красимир Каракачанов: Бистрихме и от трибуната на Народното събрание, мисля, че много ясно обясних. От трите проекта двата, които предлагаха нови самолети, надскачат цената от 1,5 милиарда. Повтарям го за 112-ти път най-вероятно! На Вас виждам, че всичко Ви е ясно, защото сте го разбрали, обяснявам го за тези, които не са го разбрали. След като надскачат цената от 1,5 милиарда ние имахме два варианта. Единият е да върнем процедурата в изходна точка, за загубим година и половина, две, тоест авиацията да продължи да лети на крилата на илюзиите, или да пристъпим към конкретни преговори със страната, която би могла да ни предложи по-добрия вариант за изтребител. Как да го кажа по-ясно, че всички да ме разберат. Оттук нататък преговорите продължават. И мисля, че когато започнат преговорите е добре да има тишина в ефира, за да не си пречим взаимно.
 
Илиана Беновска: Сега ще отидете ли на срещата на президента с посланиците, на която са поканени и министри, след малко?
Красимир Каракачанов: Видяхте преди малко, даже дена част от Вас, които не влязоха изпуснаха, да видите словата на един ветеран, който преди 73 години е воювал. Предпочитам да се видя с тези хора, да им обърна внимание, защото това е живата история на българската армия, отколкото да тичам на коктейли, за които дори и да тръгна, така или иначе ще закъснея.
 
Медия: Официално изпратили ли сме вече към трите държави решението, това беше една от точките на МС?
Красимир Каракачанов: МС трябва да ги изпрати, за да бъдат осведомени, мисля, че това трябва да е свършено. След като има решение на парламента би трябвало да са информирани.
 
Медия: Добре, ще задам така въпроса, г-н Запрянов го каза в „Референдум” през миналата седмица, Вие може да го потвърдите ...
Красимир Каракачанов: Кое?
 
Медия: Това, че вече са уведомени трите държави!
Красимир Каракачанов: Не мога да Ви кажа!
 
Илиана Беновска: Откъде да знае!
Красимир Каракачанов: Не мога да Ви кажа, защото това следва със самото решение. Народното събрание като гласува да започнем преговори, последната точка от решението на Народното събрание беше да бъдат уведомени и трите страни, които участваха в конкурса.
 
Медия: Очаквате ли разговорите с американците да се забавят заради проблеми с администрацията?
Красимир Каракачанов: Не, не очаквам. Очаквам да приключат в най-скоро време, условията да бъдат добри за страната. Но в края на краищата нека да започнем разговорите, тогава ще говорим!
 
Медия: В България има ли американски представители?
Красимир Каракачанов: Моля?
 
Медия: В България има ли американски представители за разговорите?
Красимир Каракачанов: Цяло посолство има, едно от най-големите в София и на Балканите. Аз не съм си позволявал да нападат която и да е институция, дори когато съм бил в опозиция. Критикуваш един, друг, втори, трети за грешки. Тази война между институциите не е полезна нито за президентската институция, нито за парламентарната демокрация, нито за изпълнителната власт. Така че колкото по-рано тези неща бъдат осъзнати от българските политици и спрат, толкова може би по-рано българите ще започнат да си връщат доверието към институциите.
 
Медия: Каква е целта на Радев да води такава война, според Вас, защото това е обвинението към него, че води война самоцелно, доколкото Ви разбирам?
Красимир Каракачанов: Добре, според Вас подобни квалификации към парламента и правителството какво са?
 
Медия: Ама ние не сме министър на отбраната, Вас Ви питаме, какво значи война на институциите.
Красимир Каракачанов: Ако не го разбирате това е друга тема, може би аз не го разбирам правилно!
 
Илиана Беновска: А може ли да Ви попитам за един съвет, който Радев съобщи, че ще обяви с указ, който ще бъде на много високо експертно и интелектуално ниво, дали това не мирише на създаване на правителство в сянка?
Красимир Каракачанов: Не, президентът има право да създава подобни структури!
 
Илиана Беновска: Това е ясно!
Красимир Каракачанов: Това е негово право, бих казал и задължение. При предишни президенти също е имало подобни съвети, консултативни, мисля, че и Първанов беше направил, направи и Плевнелиев. Така че съвет, на когото да се обсъждат важни за обществото теми, даже за мен трябваше да се направи на втория месец, а не на втората година. Защото в края на краищата в обществото има потенциал, който е извън политическите партии и политическата система, който може да бъде използван за разумни инициативи, в това няма нищо лошо!
 
Илиана Беновска: А обещанието, че ще подкрепи всеки политически проект, който съдържа социални насоки, това към БСП ли е?
Красимир Каракачанов: Вижте, този въпрос БСП трябва да питате, все пак те го издигнаха за кандидат за президент. Представете си Ангел Джамбазки, който аз съм издигнал за евродепутат, да обяви, че той ще подкрепи някакъв друг проект, освен ВМРО, как бих го тълкувал аз? Този въпрос не към мен, а към г-жа Нинова!