Президентът Румен Радев и вицето му – Илияна Йотова започнаха отчета си за втората година на „Дондуков 2“.

За тази година Радев  упражни правото си на вето 7 пъти, по 5 теми сезира Конституционния съд, а Консултативният съвет по национална сигурност беше събиран само два пъти.

"През 2018 г. президентската институция често бе последната бариера за лобисткото законодателство при безотговорни политически действия", каза президентът Румен Радев по време на пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност.

„Преди две години с г-жа Йотова бяхме натоварени с отговорни длъжности от 2 млн. българи. Втората година е година на илюзионна стабилност и ерозия на доверието. Президентската институция често бе последната бариера за лобисткото законодателство при безотговорни политически действия. През 2018 г. продължих активно да отстоявам българската позиция по световния и европейския дневен ред. 12 държавни глави посетиха страната по моя покана, проведох десетки срещи с високопоставени държавни служители. При посещението ми в Сърбия заедно с президента Вучич посетихме българското малцинство и той лично се зае с техните проблеми“, заяви Радев.

Той обясни, че е провел три срещи и с президента на Македония. „На срещата с турския президент ясно поставих нашите очаквания за добри взаимоотношения. При посещението си в България президентът на Словения откри първата пряка въздушна линия между двете столици“, каза още президентът.

„При всички срещи и форуми в европейски формат отстоявах ценностите за единство и равнопоставеност, както и европейската интеграция на българската икономика и образование. При посещението ми в Москва възстанових диалога на най-високо ниво след дълго прекъсване“, заяви Радев.

Той обясни, че и през 2018 г. приоритет за него е било поддържането на взаимоотношенията с българските общности зад граница.




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!