Патриотите са имали готов списък с министри, в случай, че поемат мандат в парламента. Това обяви пред Канал 3 лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.
"Как мислите, че ще заявим, че сме готови да поемем мандата и ще чакаме до последния момент", заяви патриотът.

На въпрос дали той щеше да поеме отговорността на министър-председател, Каракачанов обясни: "Няма смисъл да опоменавам конкретните имена от списъка. Дори да ни го връчат при тази ситуация, нашата идея беше всички български партии да направят стабилно правителство за срок от 6-8 месеца. Нещо като програмно правителство, но без участието на ДПС и ДОСТ.", посочи той. 

Каракачанов обясни, че за да бъде част от кабинет на Патриотите, няма значение дали един политик е десен или ляв, за него е важно дали е добър в своята сфера. Той даде пример със социалиста Петър Кънев: "Петър Кънев, депутат от БСП, бил идеален министър на икономиката. Аз не деля хората по убеждения и по това дали са от ГЕРБ или от БСП, а на такива, които могат да свършат работа и такива, които не могат. В един такъв кабинет с 5-6 важни точки, Кънев би бил добър министър, който ще работи да се отпуши икономическото развитие на България, защото администрацията мачка малкия и средния бизнес. Той започна бизнеса си от гола поляна", посочи патриотът.

"От Реформаторите бих споменал името на Румен Христов за министър на земеделието. Той беше министър в служебно правителство от 96-97 г.. Познавам го от много време, той е прекрасен професионалист. Наблюдавал съм го в развитие. Той е спокоен, няма предразсъдъци, разбира от земеделие. Във времето, когато гласувахме предложението за мораториума за сечта на дървесина в горите, за пореден път се убедих, че той е човек, който има качества.

И с двамата не е разговаряно, тъй като не беше ясно дали изобщо ще се стигне до този разговор. Кабинет щеше вече да има, ако партиите имаха волята да се обединят около няколко важни точки - размерът на пенсиите, здравеопазването, справянето с битовата престъпност, посочи той.

"Най-вероятно брюкселските бюрократи са в паника, че Европа се променя и партии като Обединените патриоти, ВМРО, НФСБ и Атака добиват сила. Всички еврочиновници, които смятат, че са призвани да дават акъл на по-малки нации за това как да се развиват, най-вероятно са оказали натиск за събитията на политическата сцена у нас.

За период от 24 часа някой в ГЕРБ прецени, че няма да подкрепят правителство с мандат на Патриотите. Те се уплашиха, че ние ще направим някои кардинални промени, които обществото отдавна очаква.

Както каза един от техните депутати:"Ако ти направиш кабинет и дадеш 300 лв. пенсия, натовариш няколко самолета с афганистанци и ги изпратиш обратно, то вие няма да имате стигане".  

Според мен във Външно е имало телефонно обаждане, което само показва, че някой отвън казва на българските политици какво да правят. 

По повод това с кои министри на ГЕРБ би съставил кабинет, патриотът посочи: "От министрите на ГЕРБ мога да се спра на министъра на благоустройството Лиляна Павлова - какво може да се каже за нея, тя е енергичен човек. Владислав Горанов също е добър професионалист, един от най-добрите ни финансови министри за последните 26-27 години. Ако Бойко Борисов му беше казал да намери пари за българските пенсионери, той щеше да ги намери. Той прави бюджет по дадена политическа рамка. Намериха 2 млн. лв. за саниране, но не намериха за пенсионерите", коментира лидерът на ВМРО.