Резултатът от посещението на Кирил Петков в Скопие и последвалата визита на северномакедонска делегация у нас бе никакъв. Това заяви в предаването „На фокус” по Нова телевизия лидерът на ВМРО в оставка Красимир Каракачанов.

По думите му, в Скопие нашият премиер е направил сериозен гаф. „Пред македонските и нашите журналисти каза, че в България е имало фашистки режим, но ние не сме фашисти. Това е тезата, която развива Македония.

След срещата с македонския президент, Пендаровски просто показа, че наивността се заплаща. И каза: кои са българите, че да си променим Конституцията. Два дни по-късно прие делегация на сепаратистката организация ОМО „Илинден””, припомни Каракачанов.

"Политиката ни спрямо Македония е на приливи и отливи. Сега някои външнополитически фактори са казали на премиера да реши въпроса бързо на всяка цена. Правителството знае какво иска, но не и как да го направи, понеже му липсва историческа грамотност и анализ какво се е случвало в последните 30 години в българо-македонските отношения.

Липсата на визия на разбиране по темата си личи от изказванията на Петков. 30 години България помагаше на Македония, бяхме адвокат за тяхното признаване", заяви още той. 

Каракачанов припомни, че и преди е имало сближавания - през 1999 г. Костов и Георгиевски подписаха декларация, а през 2017 на нейната база бе подписан и Договора за добросъседство. Бившият шеф на македонската служба за държавна сигурност заяви, че Каракачанов е вербуван като македонски шпионин, а самият той отрече.

„Единственото вярно е, че съм от Русе. Не съм ходил в Скопие през 80-те години. Той е служител на старите югославски сърби и е лежал в затвора. Това е един от прийомите на старите служби“, подчерта той.  

Бившият военен министър коментира и решението на кабинета във връзка със създалото се напрежение по оста САЩ-Русия-НАТО-Украйна България да създаде изцяло наша батальона група, която ще е под българско командване.

По думите му това е голям виц. „В началото казаха, че ще дойдат американски войници под българско  командване, след това – за батальонната група.

Всички български военни формирования са част от НАТО. Няма да има такъв, просто не смеят да кажат на обществото, че САЩ искат разполагането на усилен батальон у нас – нещо, което вече е правено. И сега се чудят какво да измислят, да го облекат по-неутрално.

Опитват се да не плашат общественото мнение. Когато обаче дойдат тези американски войници, какво ще приказваш?”, попита той.

Според него нито САЩ, нито Русия искат война, а има само конфронтация.

Всички български военни формирования са част от НАТО. Няма да има такъв, просто не смеят да кажат на обществото, че САЩ искат разполагането на усилен батальон у нас", коментира Каракачанов.