В армията има 5500 души недокомплект. Парите за тези незаети щатове ги няма в бюджета за тази година. Това каза в сутрешния блок на bTV вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той уточни, че началната заплата на военнослужещ е 608 лв. плюс 120 лв. за храна. В това отношение има проблем, защото хората, които могат да намерят по-добра работа, го правят. Заплатата трябва да е не по-малка от тази, която взема един учител. Ще продължавам да настоявам заплатите на военнослужещите да се увеличат. Трябва да се покаже на армията, че държавата има отношение, заяви Каракачанов. Армията е институция, която беше мачкана в продължение на 25 г. На армията се гледа като на нещо излишно. Политиците у нас смятат, че без армия може. Не, без армия не може, подчерта военният министър. Той заяви, че няма впечатление, че държавата иска да национализира военния завод "Дунарит".

Всяка една българска фирма трябва да спазва законодателството, посочи Каракачанов. По думите на вицепремиера проблемът с циганите трябва да бъде решен от гледна точка на тяхната интеграция. На тях не трябва да се гледа само като на евтини гласоподаватели. Трябва да има политика по отношение на раждаемостта на този етнос. Държавата е обърнала социалната политика наобратно по отношение на циганското население, която води до бейби бум.

Циганите са само потребители на социални услуги, а не внасят дори един лев в бюджета, за да има медицина и образование. Истината е проста – това население трябва да мине през училище. Ако за всички нас има закон, и за тях трябва да има закон, категоричен е Красимир Каракачанов. Той защити акциите на вицепремиера Валери Симеонов по морето. Той не си затвори очите за проблемите в туризма, за разлика от много други. Симеонов по същество е изключително прав, заяви министърът на отбраната.