Думите на премиера Бойко Борисов бяха правилен анализ по отношение на опасностите, мигрантската криза и новата ситуация след изявлението на американския президент Доналд Тръмп относно договора с Иран. Това бе в контекста на идеята за бъдеща европейска армия и на фона на изказването на българския президент Румен Радев за нужда от средства. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в предаването "Лице в лице" по bTV по повод силната реч на премиера по повод въоръжаването, превъоръжаването, отбраната и приоритетите ни.

"Много спекулации имаше по този въпрос последните дни по отношение че имало много НАТО-вски кораби в Черно море и имало идея за НАТО-вска флотилия. Решение за засилване на ученията в Черно море е решено имаше още преди време във Варшава. А и корабите не могат да престояват повече от три седмици. Никога не е обсъждан въпрос за създаване на НАТО-вска черноморска флотилия и не стои на дневен ред, нека няма спекулации", категоричен бе той.

"Това, че Русия инсталира в Крим свои въоръжени сили, е факт. Част от тях достигат до българска територия, но той стига и до другите страни. Не е казано, че ракетите са насочени непременно към България", успокои министърът.

Относно въпроса за регионална черноморска НАТО-вска флотилия Каракачанов заяви: "Няма условия. Подобни решения и предложения нито са поставени, нито са обсъдени. През 2016 г. България подкрепи това да участва в подобни временни учения заради засиления мигрантски трафик, касаещ и други евространи. Това беше голямата им цел - нелегалния трафик на мигрантите. Към момента няма друга реална опасност".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!