Поздравявам полицията и органите на реда, че енергично се борят с купуването на гласове, но този въпрос може да бъде решен по други начини. Това заяви пред bTV лидерът на ВМРО и бивш силов вицепремиер Красимир Каракачанов.

Той обясни, че през 2015 г. е предложил две мерки срещу търговията с вот – задължително гласуване и образователен ценз. Според него така купеният вот ще се ограничи с 90%.

„В българската Конституция ясно е записано: „За всички български граждани образованието до 16-годишна възраст е безплатно и задължително“. Защото, ако направите една справка, тези списъци, за които говори вътрешният министър, това са списъци на едни жители на гетата, неграмотната част от населението, на които, ако не им дадеш пари – не излизат да гласуват“, коментира Каракачанов.

Относно българската политика по отношение на Северна Македония, Каракачанов заяви, че не бива да се допускат компромиси, докато западната ни съседка не промени отношението си към страната ни.

Лидерът на ВМРО прогнозира шарен парламент след тези избори. „Ще има големи разправии и липса на консенсус. Ще се сформира някакво конюнктурно мнозинство, което ще се разбере за съставяне на правителство. Не може всеки, който дойде, да смята, че летоброенето започва от него.

Конфронтацията е на такова ниво, че трябва да се седне и да се говори по основните приоритети. Аз предложих да се разберем, без значение дали сме леви и десни. Забравили сме принципа на хан Кубрат с пръчките, че ако сме сами, ще се чупим“, подчерта той.