За решаване на циганския въпрос е необходима ясна и целенасочена, но твърда държавна политика. Това каза пред Радио „Фокус“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с напрежението в Габрово през последните дни.
 

Според него в обществото има гняв, защото подобни битови престъпления, извършени от представители на маргиналните общности, са ежедневие на различни места в България.
 
Каракачанов подчерта, че мерките могат да бъдат само комплексни. „Този проблем, който е занемаряван 30 години, няма как да бъде решен само от полицията. Тя се намесва тогава, когато стане престъпление. Няма как полицията да действа едновременно навсякъде. Неслучайно съм внесъл концепция за решаване на циганския въпрос в Министерски съвет“, обясни Каракачанов.
 
Според него е необходимо да се започне от образованието, защото обикновено циганите, които създават проблеми, са неграмотни, не могат да четат и пишат, не работят, нямат желание да се интегрират в обществото и са склонни на агресия.
 
„Трябва да се продължи със социалната система, която към момента е буквално глупава. Има 400 000 трудоспособни хора в работоспособна възраст, които не желаят да работят и се водят трайно безработни. В бюрата по труда им предлагат работа, но те отказват да работят, защото предпочитат да живеят на социални помощи, на фалшиви ТЕЛК-ове и от детски“, каза министърът и допълни, че социалните помощи трябва да се спират при подобен отказ от работа.
 
Според Каракачанов голяма част от обществото вижда проблема и подкрепя идеята на концепцията.

В България няма реална интеграционна политика за циганите, смята министърът. „Моделът в България беше обърнат и близо 30 години се опитваха да ни обясняват, че интеграцията е мнозинството от населението да свикне с безобразията на малцинството и да търпи това, което се случва. Това не е интеграция. Моделът би следвало да бъде през училище, през създаване на грамотност, създаване на трудови навици и възпитание. Това означава интеграция – населението да се осъзнае, че е част от обществото, а в обществото има закони и правила, които се спазват, че на чуждия живот и собственост не може да се посяга. Търпимост има, следва да има и толерантност, и разбиране, когато виждаш, че тази група от населението полага усилия да се интегрира и да направи нещо, полезно за себе си и за останалите“, уточни Каракачанов.

Министърът отбеляза, че затова е необходима ясна и целенасочена държавна политика, защото нито местните власти, нито образователното министерство или полицията могат да се справят самостоятелно с този проблем