Призовавам прокуратурата да разследва  забавянето на проекта за нови машини на пехотата. От инвестиционен проект № 1 за българската армия до преди година, днес той все още събира прах на нечие бюро в Министерски съвет.

Това се казва в позиция на бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов, качена на страницата му във фейсбук. Повод за реакцията е заявената готовност от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов за възстановяване на летателната годност на бойната авиация и задвижване на проекта за бойните машини на пехотата.

В своето изявление в социалната мрежа Каракачанов изразява пълното доверие в компетентността на Стоянов по отношение на авиацията, но обръща сериозно внимание на забавената инвестиция в бойни машини за пехотата.

"Тук искам да напомня, че докладът за „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада“ е внесен за разглеждане в Министерски съвет в началото на месец май 2021 година от мен. Министър-председателите на три поредни правителства не внасят за разглеждане на заседание на МС този доклад. Забавянето е повече от 1 година и три месеца", обръща внимание почетният председател на ВМРО.

Той припомня и детайли като този, че машините трябваше да бъдат изработени в България, за да се поддържа военната промишленост и парите да остават в нашата икономика.

"По моя информация по време на управлението на последния министър на отбраната се е подготвяло решение цялото въоръжение по проектите да се купува от една определена държава, което означава няколко пъти по-високи цени и много по-големи суми за поддръжка. Това означава, че парите на българите ще работят за чужда икономика, а не за българската", казва още бившият министър на отбраната и призовава:

"Прокуратурата на Република България да разследва дали длъжностни лица са проявили престъпно бездействие и дали в резултат на това бездействие са настъпили вреди за своевременното придобиване на отбранителни способности, адекватни на нарастващите заплахи в региона за сигурността на държавата и дали в това бездействие се съдържат данни за извършено престъпление."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук