Държавната петролна компания, която ще отговаря за данъчните складове, може да създаде търговско дружество – то ще е търговец по смисъла на закона и ще спазва всички правила, заяви в сутрешния блок на bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

Българската държава притежава няколко обекта, които притежават празни обеми. Дадем ли допълнителни мощности, ще допуснем и нови играчи на пазара, обясни още Караниколов. "Дадем ли допълнителни мощности – много други участници ще може да влязат на този пазар, което означава по-добри цени и по-голямо качество на горивата", коментира той. 

"Поне два типа бензиностанции ще бъдат одобрени - малки и големи. Те ще са на различни локации из страната", допълни икономическият министър. 
По думите му на държавните бензиностанции хората ще видят реалната стойност на горивата, а цените на тези бензиностанции ще бъдат реални.

"Ще изградим и мрежа за зареждане на електрическите автомобили. Ако България не покаже, че иска да изгражда такава инфраструктура, то автомобилните компании няма да имат стимул за инвестиции", добави Караниколов. 

Той отново посочи, че одобрява мярката за намаляване на ДДС за хотелиерите и ресторантьорите, но в случай, че е временна. 

"Одобрявам, защото този сектор пострада много. В извънредна ситуация сме, секторът беше спрял, ще има проблеми да завърти колелото. Да видим какъв ще е ефектът, те поеха ангажименти – да изсветлят сектора и вдигнат минималните заплати", обясни министър Емил Караниколов.

"По-ниското ДДС не значи по ниски цени в ресторантите", уточни Караниколов.
"Ще получим 15 млрд. евро от ЕС заради пандемията. Парите ще бъдат безвъзмездни, но по проекти. Имаме задължения по "Зелената сделка" и сближаването на доставките", допълни още министърът на икономиката.