Водачът на листата на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева написа отворено писмо до президента Румен Радев за започналите чистки на държавни структури в Кърджалийско.

Повод за него са думи на държавния глава с журналиста Сашо Диков по повод напрежението около Пламен Узунов.

"Във вашия отговор до Диков Вие подчертавате, че "наказването на невинен човек и отстраняването му от работа не е в интерес нито на президентската институция, нито на обществото".

За съжаление от действията на Вашето служебно правителство и назначените от него областни управители /инструктирани, както научихме, от същия Пламен Узунов/ разбираме, че благородната презумпция за невинност важи единствено по отношение на Вашата администрация и Вашите назначения", пише в писмото на Караянчева.

Според нея в момента в страната върви чистка, която представлява безогледно уволняване по доноси и междуличностни вражди.

Караянчева даде 5 примера на уволнения, направени по време на служебното правителство. По думите на кандидат-депутата от ГЕРБ шефът на Областно пътно управление в Кърджали Иван Гавазов е уволнен по донос и обвинението, че се познава с Цвета Караянчева.

"Аргументът, че се познава с политик от региона напомня на едни не толкова отдавнашни мракобесни времена", заяви Цвета Караянчева. Според нея на мястото на Гавазов е назначен човек от влиятелен бизнес-кръг, близък до ДПС.

Водачът на листата на ГЕРБ твърди, че служителят на "Земинвест" ЕАД в микрорайона на кирковското село Бенковски Хюсеин Садък е уволнен от противоречива заповед на служебния земеделски министър.

На 21 май 2021 г. била издадена заповед да бъде преустановено водочерпенето от яз. "Мъглене", който бил пред преливане. Хюсеин Садък настоял за преразглеждане на заповедта и предупредил, че изпълнението й ще унищожи традиционния попимък на стотици семейства в община Кирково.

"Заради вината си да защити своите съграждани, г-н Садък също беше награден с "изчегъртване", каза Цвета Караянчева. Другият пример, който тя посочи беше с пиара на областна администрация в Кърджали Милена Димитрова.

"Като член на политическия кабинет на предишния областен управител Никола Чанев, г-жа Димитрова никога не е очаквала да остане на поста си след смяната на областните управители.

Но не бе очаквала и с нищо непредизвиканата злоба на зам.-областния управител, който я освободи със заповед по куриерска фирма, заплаши я с дисциплинарно уворнение, запечата кабинета й с личните й вещи вътре и блокира достъпа й до сградата", каза Цвета Караянчева.

Според нея се готвят и други уволнения. Очаквало се с поста си да се раздели Емил Войводов, директор на Държавно горско стопанство в Ардино, а вината му била, че се е осмелил да се изправи срещу ДПС като кандидат за кмет на Неделино.

Говорело се, че на поста ще бъде назначен Еркан Емин, активист на ДПС. Караянчева очаква смените и на директорите на другите горски стопанства в областта, а новите назначения щели да бъдат на свързани с ДПС.

"Пак ли ще районираме България както беше по времето на тройната коалиция - Смесените региона да останат само за ДПС, а останалите - за БСП и другите политически сили?

Пак ли Кърджали ще бъде харизан на ДПС", пита водачът на листата на ГЕРБ. Според нея назначенията на кадри на ДПС в Кърджалийско означава, че президентът Радев протяга ръка към партията на Карадайъ, очаквайки подкрепа за кампанията за президентските избори.