Европейският съюз възникна, за да не се връщаме никога повече към онези страшни времена на Втората световна война. Това написа председателят на парламента Цвета Караянчева във „Фейсбук“ по повод Деня на Европа.

Ето какво написа още председателят на НС в социалната мрежа: 

Денят на Европа. Такъв, какъвто не сме го виждали никого.

През последните седмици, докато следяхме ужасяващите новини от Италия, Испания, Франция, докато гледахме призрачните кадри от празните европейски улици и площади, често чувахме едно обобщение: „никога от времето на Втората световна война“, или „за първи път от Втората световна война насам

Днес, в Деня на Европа, е толкова по-важно от обикновено да си припомним, че Европейският съюз възникна именно, за да не се връщаме никога повече към онези страшни времена.

В книгата си „Революция“ президентът Макрон едновременно се обясни в любов на Обединена Европа и отправи остри критики към състоянието на съюза. ЕС, припомни той, се основаваше на тройно обещание – за мир, просперитет и свобода.

И подчерта, че нито едно от трите обещания не е гарантирано. Това беше преди три години.

Какво да кажем днес, когато сме на прага на рецесия, безработица, когато елементарни свободи като правото на свободно придвижване са суспендирани в опита да се опази човешкият живот

Ако последните стотина години са ни научили на нещо, то е че смутните времена са идеална почва за избуяването на национализъм, популизъм, реваншизъм.

И днес виждаме как тези грозни вируси пробват да надигат глава, как пълзят конспиративните теории в опити да се настройват европейски нации една срещу друга.

И ако позволим националният егоизъм да засенчи европейската солидарност, ако позволим самозатварянето да се превърне в норма занапред, тези вируси ще се превърнат в още по-страшна заплаха от глобалната пандемия и още по-често ще чуваме думите „за първи път от 75 години насам.

Днес, в Деня на Европа, нека да намерим време и да помислим за десетките хиляди наши европейски съграждани, които епидемията без време отнесе, и да отправим молитва за семействата им и за всички, които скърбят за тях.

Нека вярваме, че Европа ще излезе от днешната криза по-силна, по-мъдра и по-солидарна. Искам да вярвам, че Европейска България ще излезе от кризата по-силна, по-мъдра и по-солидарна. Не може да има по-ясна цел от тази.