Втори шанс за съставяне на кабинет има. Може да се използва и последния мандат, който ще даде президента Радев. Това каза шефът на Бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН пред bTV.

"До преди да вляза във вашето студио, не сме получавали покана за преговори. Апелирах в медиите по същия начин. Ако ние бъдем поканени, ще излъчим група на експертна основа и няма да бъдат лица, които притесняват ПП. Спокойно можехме да бъдем експертите, без ръководството на партията. Не ми се иска внушенията, които се правят, че този кръг на лицата, които няма да бъдат допускани на преговори, трябва да се разширява. Защо да се разширява", пита той. 

Каримански смята, че е необходимо да има ясно разписана програма с времеви график. 

"Аз видях няколко точки, които са част от коалиционното споразумение, но са със срокове. То трябва да бъде разписано още по-подробно. Трябва да знаем, че за всяка една от мерките, които съществуват, има процес, който трябва да е ясен. Имаме много работни групи, а резултатът е почти равен на нула", допълни той. 

"Тук е важно да знаем кога и как е разписан процеса за приемането на един закон, защото законодателството не може да се прави на крак и ли в последния момент, защото ни притискат срокове. В законодателството трябва да съобразим толкова норми, че то да бъде устойчиво. Законът за ДДС се опитваме да го отворим три пъти за последния месец", каза още депутатът от ИТН. 

Каримански коментира и социологическите проучвания, които показват огромен спад в електората на ИТН: "Иска ми се да вярвам на проучванията, но бих коментирал и следното. Когато имаме правителство, което иска да бъде в активната част на споразумението, реформите и инвестициите, би трябвало самите те да се грижат за правната рамка. Самият законодател в НС може да стигне до нормата, която може да се създаде."

"Не мога да кажа дали искаме третия мандат. Президентът да реши. Отговорното поведение би било всеки един, в когото дойде третия мандат, да състави правителство без да се поставят червени линии. Това затруднява ситуацията и разфокусира и не концентрира енергията върху законодателната част", изтъкна той.