Гражданската конфискация трябва да продължи като модел. Това е записано в мотивите на законопроекта, който е приет на 23 януари 2018 година. В мотивите ясно се вижда, че волята на вносителите е, че гражданската конфискация няма нищо общо с наказателното производство. Самата конфискация е насочена към определено имущество, което е придобито по незаконен начин и няма как да се свърже с наказателното производство и изхода от него. Всички законопроекти от този вид, след т.н Закон Петканов, са в тази посока. В този смисъл е и конституционното решение от 2012, където ясно се казва, че нашата Конституция допуска гражданска конфискация.

Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид в ефира на предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3.

Има два законопроекта за антикорупция, защото първият беше внесен по спешност, за да преодолее последиците от тълкувателното решение на ВКС, всички други текстове обаче решихме да отложим, за да може по тях да бъде направен широк публичен дебат и обществено обсъждане и едва тогава да бъде пристъпено към приемането им, защото при тях няма този елемент на спешност. Колегите от правна комисия прецениха и аз мисля, че това е редно. След празниците януари месец в правна комисия преди първо гласуване да се съберем не само народни представители, а и представители на граждански организации, на прокуратурата, на съда, на КПКОНПИ и да обсъдим малко в по-широк формат всички плюсове и минуси на предложените текстове, разясни Хамид.

За президентското вето върху текстове от Наказателния кодекс, депутатът обясни, че ще разискват мотивите първо в парламентарната група на ДПС. „Винаги сме подхождали отговорно към всяко вето. Анализирали сме внимателно самите мотиви и на заседание на групата ще вземем решение ще вземем решение за нашето поведение, при всички случаи то ще е по нормите, а няма да е конюнктурно или по някакви други причини”, каза още той.