Депутатът от ДПС Хамид Хамид коментира в ефира на БНТ бъдещия проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков и атаките на партията му срещу тях. Той също се изказа и по казуса с "Магнитски", като заяви, че че чиновници във Вашингтон са били подведени от лобисти срещу заплащане.

"Бяха атакувани по конкретни поводи. Единият беше атакуван, че противно на конституцията се намира в МС. Той беше незаконен министър. Никой не видя документ, че канадските власти са отнели канадското му гражданство.

Такъв документ уж се намирал в посолството на Канада в Румъния. Най-вероятно ще се окаже, че това е документ, доказващ приемането на документите му за разглеждане.

Добре запознати юристи казват, че процедурата отнема от 6 до 9 месеца", каза Хамид.

Говорейки за проекта на двамата бивши служебни министри депутатът от ДПС каза: "Добре е дошъл в политиката. Нека чрез избори да стават министри, а не някой да ги назначава, някой да ги лъсва и захаросва,  за да не се вижда съдържанието". 

"Проектът абсолютно не ни притеснява. През последните 30 години са се появявали много проекти, много са залязвали. Това са правилата на демокрацията. Може да станем и приятели някой ден. Разбира се, призоваваме за диалог с всички. Подаваме ръка на всички, които не искат да се случи същото, което се случи в последните два парламента", продължи той. 

Какво се случи в последните два парламента?

"Пълен провал на партиите на промяната да водят диалог. Първият път го отдадохме на липса на опит, липса на общи теми, липса на мисъл за България. Но да се блъснеш два пъти в едно и също дърво, е наистина смешно", подчерта депутатът от ДПС. 

По неговите думи, се е оказало, че споровете в парламента са били около конкретни лица и фигури, които да влязат в правителството, макар че всички се кълняха, че не става дума за персони. Имало е и натиск върху мандатоносител. 

Става дума за разкритията на ИТН и разкритията за скандала "500К", уточни Хамид. 

Как ще се прави кабинет в следващия парламент? 

"Избирателят ясно каза, че иска промяна. Партиите на протеста обаче дойдоха и заявиха, че те ще управляват, сложиха разделителни линии и казаха, че няма да говорят с партиите на статуквото, но както каза Йордан Цонев, щом те не могат, ще го направим ние. ДПС иска правителство, нормално правителство, което да реализира политики до икономически ръст, законност. ДПС предлага диалог на всички партии", каза Хамид. 

"Като не искат с нас... те и помежду си не могат да проведат нормален диалог", добави той.

Спадът в подкрепата за ДПС

"Ние се борим за всеки наш избирател. Има редица причини за лек спад, но в сравнение с по-предните имаме ръст. Една от причините е миграцията, обезлюдяването на селата, в които са основните избиратели на ДПС. Това е една сериозна причина", обясни депутатът от ДПС. 

ДПС не е партия на статуквото 

"И вас са ви подвели, че толкова години сме в управлението. 12 години сме твърда опозиция на ГЕРБ. Това е една от мантрите, с които успяха да заблудят българския избирател. Ние сме го доказали с всичките ни остри позиции срещу модела Борисов. ДПС поиска разграждането на модела Борисов", категоричен бе той. 

По думите на Хамид Хамид, що се отнася за така наречените плаващи мнозинства в парламента, той каза: "Подкрепяхме онези закони, които съответства и са в синхрон с програмата на ДПС и с нашата евроатлантическа ориентация". 

Има ли война с Румен Радев

"Не тръгваме на въоръжена борба с Румен Радев. В политиката има борба на идеи. Факт е, че той не спазва Конституцията. На консултативния съвет беше направено едно доста остро предизвикателство на ръба на закона. Прокарването на разделителни линии на база етност през 89 година доведоха до сериозни проблеми. Всички наши структури смятат, че това е провокация срещу определен етнос", каза Хамид. 

Кандидат за президент на ДПС

"Идната седмица ще се вземе това решение. Но аз ще ви върна в далечната 2001 година, когато президентът Стоянов влезе в кампанията с 78% рейтинг. Всички знаят какво стана след изявлението му, в което каза, че не му трябва подкрепата на ДПС", каза Хамид. 

Карадайъ ли ще е кандидатът за президент?

"Предстои заседание, на което първо ще решим да издигаме или не, после ще приемем критериите и тогава ще видим какво ще ни подадат структурите", каза още той. 

Дебатът относно "Магнитски" в ЕП 

"Да, убедихме европартньорите. Настоявахме за този дебат. През цялото време информирахме ЕК, ЕП, всички структури на ЕС, както и нашите партньори от различните политически партньори в Европа за незаконните действия на българското правителство.

Факт е, че има регламент, който забранява прилагането на екстериториални закони като "Магнитски" на територията на ЕС. Това беше посочено в гневно писмо на ЕК до българското правителство, че тези действия противоречат на правилата на ЕС. Няма как закони на трета държава да бъдат прилагани на територията на ЕС по този начин", каза Хамид. 

По думите на Хамид обвиненията са скалъпени в България

"Това означава, че това са твърдения, подадени от България. Това е станало през определени лобисти, които са успели да подведат няколко чиновника във Вашингтон. Ние сме направили всичко, за да уведомим нашите официални партньори във Вашингтон, че срещу определена сума има заблудени чиновници от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) и на Министерството на финансите на САЩ, за санкциите "Магнитски". 

Не казвам, че има подкупени лица. Там има закон за лобизма. И тези лобисти получават съвсем законово своите суми. И друг път те са помагали на определени лица. Възможно е лобисти срещу определена сума да подведат тези чиновници от ОФАК. 

Очакваме конкретни факти и обстоятелства, за да направим своите изводи по твърденията на "Магнитски". Засега получаваме писма от българските институции, които отговарят официално, че няма такива данни", заключи Хамид.