Изникват няколко въпроса със статията за Радев в "Дойче веле". Редакторът е сложил бомбастично заглавие. Въпросът е дали това е дипломатично. Това каза Цветеслава Гълъбова от Инициативния комитет на президента в "На фокус" по Нова тв. 

"Нищо взривоопасно няма в посещението на Радев в Германия. Ние отдавна знаем, че е проевропейски навън и проруски вътре, но защо чак сега го откриват. Всеки лидер е принуден да поддържа двоен интерфейс", коментира антропологът Харалан Александров.  

"За толкова години не се разбра дали е натовски генерал или е дългата ръка на Путин. Фригидното поведение не е маркер за висок интелект. Тропането с крак не е начина. Поведението на Радев е съвършено нормално. Каква е идеята за статията за Румен Радев, защото не е излязла случайно. Замисъл има, но дали мога да стигна до него? Моята лична хипотеза е, че по някакъв начин това е свързано с проблема с Македония. Ние сме подложени на огромен натиск и президента явно е пречка със своята позиция", допълни Гълъбова. 

"Кого да натиснеш, освен Петков? Той изглежда толкова лесен за мачкане. Толкова е мек и уязвим. Друг е въпросът с Румен Радев. Президентът преподава обществено мнение в тази страна и има силна позиция. Той е много последователен и има рязка форма на популизъм. Той е говорител на настроенията на мнозинството. В този кабинет има трима ключови министри на Радев - Василев, Петков и Рашков. Мнозинството, което го подкрепи, са партиите, които подкрепиха Радев. Усещането е, че Радев е на власт", каза Харалан Александров. 

"Ще си позволя публично да кажа, че "Възраждане" са не вредни, а опасни за държавата и този див популизъм може да ни вкара в други релси", категорично каза Гълъбова. 

"Аз не мисля, че бащата иска да убие децата си, а иска да ги нашляпа. Радев го прави с ласкава бащинска длан. Те правят много грешки, много са палави. Където не са под окото на бащата, правят бели. Много им се радваме, че са палави. Стефан Янев не е извънбрачното дете, а е със статут на баща. Попаднах на нова теория на вангелистите и според една от версиите тя е предсказала, че трима генерали ще спасят България. Това са Радев, Янев и Борисов, разбира се", каза Александров. 

Според него любопитен феномен е това, че българите, които се разочароват от правителството се оплакват от американците, а не от президента Радев. 

"Стефан Янев ми изглежда балансиран човек. Решил е, прави нещо. Янев и Радев се разграничиха един от друг и се изясниха, че никой не е баща на другия. Това, което показват социологическите проучвания са две неща - очакваме месия и когато се правят тези проучвания много лесно се хващаме на кукичката. Преди години имаше едни президентски избори, на които представителя на ГЕРБ спечели едни избори без дори да знаем кой е. Има особености", обясни Гълъбова. 

Според нея Радев не е виновен за неволите в правителството, защото не е избрано от Радев, а от хората.