Невъзможно е вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хора с увреждания при сегашната конюнктура. Това каза д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по социална и демографска политика, предава агенция "Фокус".

“Законът не се прави за един или друг човек, а за вицепремиер, който да може да координира политиките. И от тази гледна точка, понеже това е предложение и на майките, и на представителите на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, те не разчитат един министър, който и да е той, да може да се справи с координиращи функции, които да обезпечат политиката в хоризонтално изражение. Защото политиката за хора с увреждания хоризонтално я ангажират всички политики. И за да може да се координира, предложението на хората с увреждания е вицепремиер да оглави този Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. Убеден съм, че в рамките на дискусията ще потърсим най-доброто решение, за да не взривяваме допълнително публичния дебат около казуса Валери Симеонов”, обясни д-р Хасан Адемов.

Той каза още, че Законът за хората с увреждания трябва да се синхронизира със Закона за личната помощ между първо и второ четене. Хората с увреждания не разчитат само на финансова подкрепа, а на възможности за пълноценна интеграция, социално включване и независим живот, добави председателят на Комисията по социална и демографска политика.