На въпроса дали ДПС искат избори сега, заместник-председателят на парламентарната група на партията Йордан Цонев отговори: „Ако Валери Симеонов остане на поста вицепремиер – да“. Това той каза в предаването „Панорама“ по БНТ.
 
Цонев заяви, че става въпрос за чест или позор, става въпрос за морал или цинизъм, не става въпрос за пари.
 
„В декларацията, която направихме с искането за оставка на Валери Симеонов в сряда, ние заседавахме 4 часа централното оперативно бюро, и много внимателно оглеждахме не толкова неговото поведение, там няма нужда от никакъв коментар“, коментира Цонев. Той допълни, че в тази декларация е имало едно силно изречение "или вицепремиер си отива, или правителството си отива, или е позор за цялата страна".
 
Йордан Цонев се обърна и към Цветан Цветанов в студиото с думите „Граждани за европейско развитие на България, г-н Цветанов, със запазването на този човек, който е изключително арогантен в поведението си от самото начало, изключително циничен в думите си, вие се превръщате в граждани за уж европейско развитие на България. Аз съм убеден, че нито вие го искате, нито вашият електорат“, допълни той.
 
Цонев определи, че "проблемът" на ДПС с Обединените патриоти като "цивилизационен".
 
„Ние смятаме, че този парламент е с изчерпан ресурс“, категоричен е заместник-председателят на ПГ на ДПС.
 
„България се нуждае от програма с ясни приоритети и дълбоки реформи за ускорено икономическо развитие, около приоритетите да се обединят поне основните политически сили и който каже народът, да изпълнява тази програма. Останалите могат да участват, могат да подкрепят. Ние сме за това да се смени модела на управление“, каза още той.