Промените в Наказателно-процесуален кодекс, които депутати от „Изправи се! Мутри вън!“ предлагат, са вредни за България. Имаме съмнения за конфликт на интереси. Това каза в „Тази сутрин“ по bTV зам.-председателят на правната комисия в 44-ото НС Христиан Митев. Tой призова депутатите да не приемат предложените поправки.

Вчера от НФСБ сигнализираха, че някои от новите народни представители приемат лобистки закони. 

„С предложените промените в Наказателно-процесуален кодекс от депутати от Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ се връща отменената глава 26. Тя дава възможност след провеждане на двегодишно досъдебно производство съдът да го прекратява, като се използват формални критерии“, обясни юристът. 

„На практика под един благовиден предлог за това да бъде ускорено наказателното производство, да не съществува фигурата на „вечен обвиняем“, се отваря врата за това да бъдат прекратявани производства, които накърняват обществения интерес, като те са свързани с данъчната, финансовата, осигурителната, банковата система и митническият режим“, коментира той.

„Имаме съмнения за конфликт на интереси. Това предложение противоречи на практиката на съда на Европейския съюз, който в свое решение от 2015 г. се произнася изрично, че тази уредба противоречи на чл. 325 от Договора за функциониране на ЕС. Тъй като след изтичането на този двугодишен период, ако не бъдат събрани достатъчно доказателства и не бъде прекратено производството, човекът, който е разследван за престъпление, ще бъде освободен от наказателна отговорност“, заяви Митев. 

С това се накърняват правата на българската държава, добави той.

На въпроса как да бъде решен проблемът с т.нар. „вечен обвиняем“ в контекста на бавното правосъдие, което стана причина България многократно да бъде осъждана в Европейския съд по правата на човека и да плаща големи обезщетения, той отговори, че може да стане с различно законодателно решение от това, което е предложено. 

Едно от възможните решения е съдът да прави преценка след този двугодишен срок на базата на искане, отправено от страна на защитата и становище на прокуратурата за това какви допълните следствени действия да бъдат извършени и защо не е бил достатъчен двугодишния срок, изтъкна бившият депутат от НФСБ.

„Не ми е известно Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да са в лоши отношения. Решението на колегите от ВМРО да се явят самостоятелно на изборите е причина да не са и те в парламента. Може би са смятали, че резултатите от европейския вот им дават предимство пред останалите патриотични формации“, добави той.

Дали ще сме заедно на следващите избори е въпрос на бъдещи разговори, които следва да бъдат проведени между лидерите на НФСБ, ВМРО и на други политически сили в патриотичния сектор, каза още Христиан Митев.