Тази сутрин ни е изпратена от мандатоносителите версия на програмата за управление, по която и ние, и от БСП продължаваме да анализираме. Може би ще има още един кръг от коментари за доизчистване. Работата напредва, но не е приключила от наша гледна точка.

Това заяви пред журналисти в кулоарите на властта съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Според него добре би било, ако има възможност и за някакъв конструктивен разговор с ПГ на ИТН. „Когато г-н Трифонов обяви напускането на коалицията, това беше нашият призив – да се върнем към масата на разговори“, подчерта той.

Иванов заяви, че страната ни е изправена пред много сериозни кризи, но и пред много сериозни възможности, които обаче могат да бъдат реализирани само в следващите месеци. „Само в следващите месеци можем да осигурим оптимално използване на средствата от Плана за възстановяване“, смята той и уточни, че реално имаме възможност да решим проблема с Шенген, както и можем да направим крачка към еврозоната.

„Отговорното поведение е все пак да опитаме да бъде излъчено управление, за да не причиняваме допълнителни сътресения на страната“, каза още Христо Иванов.

„Това, което виждаме като очертаване на програмата, е изключително добро, фокусирано“, сподели той по отношение на програмата за управление на кабинет с министър-председател Асен Василев.

„Нямам никаква представа, не сме получили никаква покана“, заяви съпредседателят на ДБ по повод това, че в четвъртък или в петък ще бъде срещата с президента Румен Радев. Иванов призова пришпорването на процесите да бъде преоценено.

„Смисълът на конституционната процедура с мандатите и с консултациите е наистина внимателно президентът да влезе в ролята на посредник и да намери допирни точки, а не просто да изкара един бърз спринт по конституционния терен и да приключи тази работа като с досадно задължение“, категоричен е той.

Иванов заяви, че никога ДБ не е имала претенции за постове и че на този етап не се е стигнало до разговори за структура и състав на Министерски съвет. „Считаме, че на този етап нашите министри се справят изключително добре и от тази гледна точка би било логично да продължим в тези сектори, за които досега не сме отговаряли“, добави той.