Стилистиката, концепцията и хората, които бяха излъчени от ИТН като проект за кабинет, това е исторически най-неубедителният кабинет. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по БНТ.

И допълни: „Опитаха се да ни наложат да гласуваме празен чек. Ние нямахме нито една причина да гласуваме това правителство. Ние дължим лоялност на избирателите си и не ги предадохме, смятаме, че си изпълнихме дълга.”

„Категорично не сме предлагали свои представители, нито сме искали квота да ни се каже”, каза Христо Иванов.

От хората,  които се излъчват започват проблемите. Ако сложим човек, който очевидно не може да свърши тази работа и идва със зависимости. Как съмнителните отношения с една офшорна дестинация ще допринесе за борбата с мафията", попита съпредседателят на Демократична България. 

"Не беше коректно да се изкарват разговорите ни с ИТН, и то такива с добавени от тях реплики, коментира Христо Иванов изказванията за исканията на ДБ на Тошко Йорданов вчера.

„Не сме искали постове, появяват се откровени лъжи по тази тема. Ние оценявахме от самото начало правителството,  което ще бъде доминирано от ИТН като много рисково начинание именно заради тяхното поведение.

Ако те бяха искали да споделят отговорността, да излъчим кандидати, ние не бихме го направили, не сме я поставяли тази тема за наши представители именно за това, защото държим на хората си единственото нещо което искахме е, че упражняването на тази власт ще се ограничи ДПС да влияе на управлението, допълни той.

"В американския сенат 6 месеца преди назначения се проверяват съдиите. Което означава, че те отиват да обслужват обществения интерес. За министри ни се предлага "една торба с котки", пет дни преди гласуването. Нямаме време дори да ги проверим, а ни се казва, че ако не гласуваме за тях сме предатели", обясни той.
 
Предложихме един подход който е, 4-те партии извън ГЕРБ и ДПС, ако ИТН се осъзнаят и не тласнат държавата към избори само защото не се станало на тяхното.

Дайте са седнем да говори и да намерим сечението между четирите партии и да сложим на масата една готова формула. Всеки ще има да обяснява на избирателите си формула с БСП". съобщи съпредседателят на ДБ.

„БСП си представят, че ако мандата няма формула да се използва, те го получат и се снимат със служебното правителство, да говорим коректно и професионално, да намерим решение, да сложим на масата готова формула, която е приемлива за всички.
Всеки ще има да обяснява на своите избиратели тази сложна формула, ако всеки се опитва да наложи своя предварителна теза, фактически правим предизборна кампания.

Нашата воля е чрез преговори и взаимни отстъпки да постигнем и намерим работещо решение и президента да реши дали е добре това.

ИТН трябва да си вземат решение кое им е по-важно, да отидат на избори с отчаян хазарт и да се надяват че избирателите им ще дадат 121 гласа. Виждаме тежък политически пубертет, коментира още Иванов действията на "Има такъв народ".
 
"Приоритетите ни са крещящи. Знам, че ИТН не се интересуват толкова от COVID, но днес виждате броят на заразени, предстои вълна", завърши Христо Иванов.

„Диалогът е възможен извън ГЕРБ и ДПС, тези които взривяват този диалог са ИТН, зависи от тях. Надявам се да има здрав разум в случая”, допълни той.