Това беше една информативна дискусия и сме благодарни на президента, че ни събра. Това заяви след КСНС при президента Румен Радев съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Отделихме време за мигрантската криза. Истината е, че тя тепърва започва да се развива. Нагласата бе, че тепърва ще трябва да работим и да има следваща дискусия", каза той.

"Обсъдихме цялата система от кризи, с които се сблъсква България, институционалните и финансови аспекти. В крайна сметка констатацията беше, че окончателното решение по въпроса за необходимата актуализация на бюджета, ще бъде взето в парламента.

Парламентарните сили там ще изкажат своите окончателни позиции. Но това беше една изключително информативна дискусия и в този смисъл сме благодарни от ДБ на президента, че ни събра", каза още Иванов.

На въпрос дали ще подкрепят бюджета, Христо Иванов каза, че в ДБ решенията се взимат колективно и парламентарната група ще се събере, за да вземе решение. "Но беше много полезна информацията, която получихме на този съвет", добави Иванов.

„За третия мандат Иванов коментира, че „Демократична България“ съзнава, че страната има нужда от управление. "Единственият шанс за това е около третия мандат. Имаме ясни ангажименти в нашето предизборно споразумение, в което е включено, че не можем да подкрепим правителство с мандат на БСП“, допълни Иванов.

Христо Иванов обърна палачинката! Заговори за преговори с БСП и се размечта за...

Той поясни, е ако ИТН не променят позицията си за подкрепа при никакви условия за третия мандат, хипотезата за правителство отпада. „Без ИТН няма смисъл от такъв разговор. Не можем да участваме в правителство, което се ползва с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Формула за съставяне на кабинет е възможна. Трудна ще е, затова призивът ни е за преговори преди това“, каза още Христо Иванов.

За актуализацията на бюджета, Христо Иванов заяви, че „Демократична България“ ще участва сериозно в дискусията. „Притеснява ни, че бюджетът е конструиран очаквайки средства от Плана за възстановяване. Политическата перспектива за приемането му е неясна“, добави той.