Има две алтернативи. Едната е отиване на избори. Тя е по-добра за нас. Най-бързата писта е да се тръгне към избори. Това каза пред bTV съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов.

„Това, което ме притеснява, е, че страната няма време за нови избори. Има изключително висок риск едни избори да не произведат достатъчно мнозинство“, посочи той.

Според него има опасност отново да стигнем до един парламент, в който няма възможност да се излъчи ясно мнозинство.

Иванов заяви, че ако третият мандат бъде връчен на „Демократична България“, те ще бъдат „длъжни от гледна точка на националния интерес“ да излъчат кабинет, който да реши най-наложителните въпроси.

По думите му, с отиване на избори през октомври ще бъде пропуснато ценно време.

"Ако ни бъде даден мандатът, първото нещо, което разсъждаваме да направим, е да внесем една декларация за гласуване в парламента, от всички тези национални приоритети. Да проверим дали има в парламента да се подкрепи тази диалогичност", разкри Иванов намеренията си за бъдещето. 

"Ако се окаже случайно, че всъщност има готовност за определени формулировки да се намери такава подкрепа, тогава ние ще знаем дали си струва усилието да се търси мнозинство", допълни той. Иванов каза, че мнозинството ще се търси в рамките на настоящите четирима партньори, "започвайки с "Продължаваме промяната", защото моралното право все пак остава тяхно. Те получиха мнозинството". 

"Ние ще избегнем търсенето на подкрепа извън тези 4 формации. Все още ние не можем да търсим подкрепа от ГЕРБ за управляващо мнозинство", заяви Иванов. 

"Аз мога да разговарям с Тошко Йорданов. От три парламента имаме доста бурна история. Може би съм си извлякъл някакви уроци аз", посочи той.

"Длъжни сме да разговаряме и ще разговарям, по дяволите, независимо от своите лични истории", заяви съпредседателят на ДБ. Той добави, че би разговарял и със Слави Трифонов. 

Той призова да се успокои топката, да се направи крачка в страни и намекна за създаване на един по-технократски кабинет. 

"Рискуваме да навлезем в още по-дълбока криза. Ако го изпуснем това нещо и това се случи, няма да си ги простя аз лично", завърши той.