Вие сега да не си мислите, че ние ще бутнем перспективата страната да се стабилизира, понеже някой си някъде не станал заместник област управител. ГЕРБ имат претенции към постове.

Въпросът е да има ясен формат, където да се обсъждат тези претенции. Трябва да има разбиране, че не може да продължим както досега“, това заяви в ефира на Нова тв съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов.

„Ние трябва всички да разберем – от лидерите до последната местна структура, че не може както досега. Това, че някой познава някого, че са си доверени и са си правили пасове в миналото, вече не е достатъчно.

Всички ние трябва да разберем, че трябва да можем да аргументираме всяко назначение“, категоричен е Иванов.

По думите му това е проблемът.

Искаме ясен механизъм, с който с колегите от ГЕРБ да сядаме и да обсъждаме всичко в ясен формат. Трябва да има там достатъчни хора да се вземе решение. Такова решение, че и хората в парламента да са окей“, заяви той.

„Посока има, това е важното в случая. Тя е ясна и безалтернативна. Заради цялата сложност на липсата на доверие, на продължаващата конфронтация в обществото и партиите, нямаме достатъчно взаимни доказателства, че имаме едни и същи политически цели“, уточни той.

„Радев подписа указа за отстраняването на Гешев мълниеносно, имало е сделка. Това е да си мислим, че с лека промяна във фасадата, можем да продължим.

Няма да се получи. Не заплашвам, обществото няма да го понесе“, смята Иванов.

„Разбирам колегите от ГЕРБ. Във всяка партия в момента има огромна нервност. Местните структури вече виждат задаващите се избори и започват всякакви хора по места да си мислят, че ако назначат един заместник областен управител, това ще им реши проблема.

Кандидатурите не трябва да са наши или ваши, а да има приличие при правенето на кадровата политика“, категоричен е той.

Според него в тези назначения трябва да участват всички политически формации, а не само управляващите.

По думите му въпросът не е кой, а как.

Играта не си струва свещите. Като играят на карти, трябва парите, които са дадени за свещите, да са окей.

Ние не искаме да хвърлим кърпата. Призоваваме да не се фокусираме върху деструктивните сценарии“, каза той.

На въпрос дали е говорил с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след седемте точки, който съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков изнесе, той заплете мистерия и заяви, че „не коментира частни разговори“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук