Андрей Пленкович, премиерът на Хърватия разговаря по телефона с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън във връзка с разбилия се миналата седмица в Загреб военен дрон, като е изразил готовност за защита на хърватското въздушно пространство в рамките на НАТО, предаде Хина.

"Разговарях с американския държавен секретар Блинкън, който ми се обади да изрази безпокойството и подкрепата си, след като военен дрон се разби в Загреб, както и готовност за оказване на помощ заедно с НАТО, написа в Туитър Пленкович.

Нещо падна от небето в Загреб, подозират украински дрон Ту-141 ВИДЕО

Какато информира Блиц, безпилотният летателен апарат  Ту-141 „Стриж“, се разби край студентско общежитие в Загреб, като нанесе щети на около 40 автомобила, паркирани наблизо. Няма ранени.

Дронът е излетял от Украйна, прелетял е над Румъния и Унгария, които са членки на НАТО, със скорост 700 км в час, преди да навлезе в хърватското въздушно пространство и да се разбие.

Пленкович каза по-рано вчера, че дронът е пренасял експлозив, някакъв вид бомба, и се води разследване, за да се установи, кой е пуснал дрона и дали е било по грешка, саботаж или планирано.



От Държавния департамент на САЩ съобщиха, че Блинкън е изразил дълбоката си признателност за силната подкрепа на хърватския премиер и неговото правителство за Украйна, а също така, е обсъдил с Пленкович инцидента с дрона.