Интервю на Илиана Беновска с оргсекретаря на БСП Кирил Добрев и с народния представител от ПГ на „БСП за България“ Атанас Костадинов от 8 август 2017 г.
 
Илиана Беновска: Беновска, К2. Г-н Добрев, лидерско изказване правите в момента, май, в отсъствието на лидера Корнелия Нинова. Къде е тя по време на анализа на управленската програма „17-21“? Не можах да разбера за „пияния ловджия“, някой пиян ловджия е писал програмата ли, какво казахте точно? И да Ви напомня, че „Сам вкъщи“ 1, 2, 3 и 4 е супер успешен филм, така че кабинет „Борисов“ 1, 2, 3 може наистина да има и 4. Как ще го свалите от власт, за да няма кабинет „Борисов 4“? Каза г-н Паргов, че си имате програма, а народът пак не Ви избра! Бузлуджа надъха ли вашия електорат така, че на предстоящия евентуално пред или след февруари конгрес, Вие, г-н Добрев, да станете вече наистина заместник-председател официално, а не формално, на партията, а Корнелия Нинова да остане лидер?
 
Кирил Добрев: Това беше като дълъг анализ! Първо, при 65 приоритета, да ги повторя, да ги прочета, че не ги помня – 236 цели и 902 мерки. Аз не виждам как българският гражданин може да се намери вътре! Това е проблемът. Когато имаш приоритет той е ясен – развиваме туризъм, развиваме икономика. Но когато имаш 65 приоритета и 902 мерки ти нямаш цел, нямаш нищо. Ти имаш просто „сбирщайн“ от програми, писани от чиновници. Някой просто вътре е преброил целите, преброил мерките. Българският гражданин не може да се намери. Питал съм учители, лекари, повярвайте ми, програмите се четат, особено управленските. Защото служителят в българската армия иска да види каква е неговата перспектива за следващите 4 години при това управление. И вътре той не се вижда. Учителят чете и му става ясно, че ще получи увеличение на заплатата, но кога също не става ясно. МВР служителят по същия начин. Всички, свързани с държавната администрация, бизнеса. Казваме – намаляваме административните тежести. Ами кои тежести намаляваме? Поръчковите данъчни ревизии, изпращането на ХЕИ по фирмите, кражбата на бизнес, кое намаляваме? Тази тежест, която създадоха. Искаме сега да я намалим, тоест – ние съжаляваме вече, че сме пращали бухалки, които да смачкват бизнеса. Това е несериозно! Несериозно е такова количество цели, приоритети и т.н.
   Що се отнася до Бузлуджа, мисля, че такъв събор не е имало от 2009 г. Мога да го кажа ясно, по справка на МВР 53 000 човека в деня на събора са се качили горе. Не коментирам тези, които са се качили предната вечер. Горе на поляната имаше минимум 60 000 човека! По справки, пак казвам, на всички държавни органи. Имаше изключително добро настроение. Ясно очертани приоритети за следващия политически сезон. Бич е борбата с корупцията. И много ясно стана и се отвори тази тема не къде да е, а на Бузлуджа пред всички социалисти. Защото няма какво да крием, това е желание на всеки един български гражданин.
   А за конгреса така и не разбрах въпроса, какъв да стана – истински, лъжлив? Аз си изпълнявам своята работа, своите функции! Аз съм организационен секретар, отговарям за кондицията на партията и смятам, че първата ми задача – Бузлуджа, беше блестящо изпълнена, благодаря!
 
Илиана Беновска: Само не разбрах кога ще дойдете на власт, г-н Добрев?
 
Кирил Добрев: Кога се идва на власт, Беновска?
 
Илиана Беновска: Когато спечелиш!
 
Кирил Добрев: Това става след избори, след избори! Тогава, когато има избори парламентарни ние ще ги спечелим! След избори се идва на власт!
 
Атанас Костадинов: Искам да кажа две неща, първо, защото г-жа Беновска винаги ме е въодушевявала с нейните въпроси. „Сам вкъщи“ 1,2 и 3 са много касови филми, Вие сте права, само че те са по час и двайсет, час и трийсет минути всеки, те са пълнометражни. Няма, уважаеми колеги, успешен касов филм, който да прекъсва на тридесетата минута. Малко по-сериозно казано – единствената политическа сила, която от новата история на България не е завършила мандата си е ГЕРБ. И НДСВ, и ДПС, и СДС, разбира се и БСП са завършвали пълни мандати. Това шеговито. А по отношение на проблемите, малко по-сериозно, с управленската платформа и приоритети на ГЕРБ, които са представени. Проблемът е само един. Всяка нация, всяка конкурентоспособна икономика, всеки социум има 5 конкурентни предимства, които са в основата на неговата икономика. Нямаме ги! Не са показани! Ако си спомняте, в заключение, дебата за споразумението за партньорство през 2013 г. по деветте хоризонтални политики от които България трябваше да избере 3. България тогава, втория кабинет на ГЕРБ, избра всички. В крайна сметка това е път заникъде!