Реалността изглежда добре, имаме ужасно много проблеми във всички сектори. Знаехме го и преди да влезем тук. Добре е, че все пак има приемственост от служебния към новия кабинет. Това заяви премиерът Кирил Петков в първото си интервю след избирането си за премиер специално за "Панорама" . 

"Добре е, че предният министър председател сега е част от новия кабинет, което даде възможност при моите първи въпроси да имам човек, когото да попитам. Предния път нямах тази приемственост. Видяхме се с предишния министър, предадоха ми кабинета и ми казаха, че трябва да се оправям", уточни Петков.

"Не е нормално на първия ден, когато новото правителство бе гласувано, да имаме такъв скок на цените. Същия ден! Поне една седмица да бяха изчакали, да имаме зам.-министри", каза той. 

"Преди крайният клиент да плаща по-високи цени, трябва да сме си изпълнили домашното - да знаем, че през системата не текат средства и не обогатяваме едни хора. И едновременно с това да казваме, че понеже цените се качват, трябва да ги вземем от крайния потребител", добави премиерът.

"Този мораториум даде време да направим анализа, който ни е необходим. Може би ще трябва да се вдигнат цените, но не бива това да ни е първата стъпка", каза той.

Петков коментира и наводненията у нас.

"От една страна първият ни приоритет е да осигурим достъп до тези хора, пътищата да работят, да има вода. Решихме в МС да дадем няколко стотин хиляди бутилки минерална вода до тези селища, за да може тези първи нужди да се покрият.

Обикновено, когато има бедствия и аварии, общините много бързо започват да правят ремонти без обществена поръчка. Всички българи знаем, че при липса на такава, може едни средства да отидат в грешни посоки", заяви той.

И добави: "Всички българи знаем, че при липса на такава, може едни средства да отидат в грешни посоки. От тази гледна точка за първи път вкарваме друг подход. Наех специално като част от кабинета ми съветник, чиято задача е, като дойдат докладите за милионите, които да идат към общините, той да има още едни очи и, ако има съмнения, да иде на място". 

"ГЕРБ вкараха мораториума, но с грешна дата. Вярвахме, че трябва да има повече време за анализ", добави Петков.