Кирил Петков отказа да се яви на комисията за меморандума с „Джемкорп”, където заедно с Асен Василев и Лена Бориславова трябваше да бъдат изслушани. Съпредседателят на ПП обяви, че за него било по-важно да остане в зала, защото „на този парламентарен контрол по-важно е да изслушаме министър Шишков къде са парите от „Хемус”, отколкото да се занимаваме с ГЕРБ и изслушването за Джемкорп”.

Петков все пак изпрати бившия енергиен министър Александър Николов на комисията, която се провежда в момента.

На брифинг в НС Петков отново уверяваше журналистите, че меморандумът е необвързващ и правно незадължителен. Това го пишело още на първия ред в документа.

„С решение на МС в оперативно заседание решихме да го прекратим, има ясен отчет и документацията от оперативното заседание, той е в деловодството на НС”, посочи още експремиерът.

Освен това вече има подписан отказ от каквито и да е претенции за българската държава, както от „Джемкорп”, така и от IP3 няма да влизаме в цирковете на ГЕРБ, омръзна ни”, добави Петков.

Според „Промяната” ГЕРБ опитвали да вкарат несъществуваща тема в дневния ред, за да се „пусне димка и да не видят основните теми”. А сред тях това е липсата на бюджет. Половината население очаква нов бюджет, особено пенсионерите и работещите на минимална работна заплата, смятат от партията.