Ние вече сме на четвърти избори и сме заедно. Ние и ДСБ и „Да, България“. Там, където се усъмнихме, веднага се разделихме с хората, които дори си помислихме, че може да има причина защо правят нещо странно. Това заяви пред Нова телевизия съпредседателят на „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ Кирил Петков.

„Министърът на транспорта не разбрахме защо остана в това правителство. Не знам дали е заради корупция. Веднага щом той каза: „Оставам в служебното правителство“, се разделихме в същия ден, на секундата. Компромис с корупцията не правим“, каза той по адрес на Георги Гвоздейков.

„Ако се изпълняват политики, които ние вярваме, че няма да заменят поредното име на мафията с друго име на мафията, а ще направим държавата да изглежда по-нормално европейска, с правото на закона да е водещо, за това сме готови да платим всякаква цена", заяви Петков.

Рамо от хората на Доган

Той беше категоричен, че няма никакъв шанс ПП-ДБ да участват в управление заедно с Пеевски.

„Доган има огромен грях към държавата. Няма две мнения“, заяви Петков.

„Аз с Доган никога не съм говорил през живота си. Аз лично. Но с неговите депутати да. Те ми се обадиха да ми кажат, че ще ни подкрепят в събирането на подписите също (за сигнала срещу избора на главен прокурор – бел. ред.). Но това не е междупартийна подкрепа. Те се обадиха, че ще подкрепят законовата държава“, побърза да уточни той.

„Не е нормално в една законова държава да имаш два имунитета – един за депутат и един за кандидат за депутат и просто така да те арестуват без на никой да му мигне окото за нещо, което било неотложно, ама то било с предварителна подготовка“, каза той по отношение на ареста на Джейхан Ибрямов.

Петков обясни, че му се е обадил Джевдет Чакъров.

Фигурата на премиера

„Няма смисъл да говорим за какъвто и да премиер, ако партиите, които ще подкрепят този премиер, нямат обща визия за България напред“, заяви Петков и изброи част от приоритетите на коалицията си.

„Ако мечтата на Борисов е да стане отново премиер, съжалявам. Ние няма да участваме в тази подкрепа. Нямаме му доверие. Истината е, че не само нямаме доверие помежду си.

Самото общество спря да има доверие на политиците. Ако иска следващото правителство да има обществена подкрепа, ние трябва да изберем не само равноотдалечен, а човек с голямо обществено доверие, което е доказал във времето“, заяви бившият премиер.

„Има. Аз знам в момента, че има хора, които казват: „Ако трябва аз да се жертвам за това да не ходим на осми избори, съм готов да си сложа репутацията".

Аз имам няколко идеи за имена, но въобще не държим да е наше име. Ако колегите извадят подобно име, ама да сме сигурни, че този премиер няма да може да бъде купен от Пеевски, няма да се поддаде на шантаж“, подчерта той.

Петков отказа да назове конкретно име. „Има имена“, увери той.

„Не трябва да е супермен. Трябва да неподкупен и да има визия за България напред“, уточни Петков.

„Ако алтернативата на ГЕРБ е да си сложат техен човек, трябва да търсят подкрепа от друг, не от нас“, добави той.

Петков изтъкна, че не се е отказал от идеята ПП-ДБ да бъде първа политическа сила на изборите. Той беше категоричен, че "Възраждане" няма да е на второ място, "според социологиите, които гледаме всяка седмица". 

Кирил Маричков

"Кирил Маричков някак си вдигна духа, събуди духа на свободата и на чувството, че всъщност сме общност. Хора, ние сме един народ. Няма как да предадем на мафията да си накупи едни избори и те да определят кой ще бъде следващият управляващ на тази държава", каза още Кирил Петков. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!