За мен беше много учудващо първия ден в парламента да получа едновременно атака от 3 партии. Първите две ги очаквах - ГЕРБ и ДПС. Ние спряхме много средства на много хора. Да не говоря общи приказки. 630 за язовирите 192 милиона за правителствения комплекс. Сега работим по ВМЗ. 

Това заяви служебният министър по икономиката Кирил Петков в ефира на "Лице в лице" по bTV. 

"Интересно е като говорим язовири, ДКК, зад тези думички има хора. Има някои човек, който е спечелил поръчка, сложил е парите на данъкоплатеца в джоба и е върнал малко от тях на управляващите. 

Много ме изненада атаката от "Има такъв народ". Ужким хората на промяната, на протеста, макар, че не съм ги виждал по улицата. Силна атака, която ме озадачи. Те явно се опитват по всякакви възможни начини да не позволят по никакъв начин хора като нас да останат по дългосрочно. 

Защото, ако само за 3 месеца успееш да наведеш главата на тези фирми. Те ще си кажат: Дигнаха шум, спряха ни паричните потоци, но след два месеца сме в нормалния си бизнес. Те в момента използват всяка пролука през партиите, за съжалени са намерили такава пролука в ИТН, за да не позволят спирането за по дълго време на тези средства", каза Петков. 

"Миналата сряда взехме решение правителствения комплекс, че се замразява. Представете си хората, които чакат милионите, а МС казва спираме.

Фирмата, която строи язовирите, и в Ловеч, и в Ямбол, е една и съща фирма. Представете си тази фирма как се чувства и си вика дано тези министри не продължат. Министерството на финансите за пръв път провери фирмите с най-големите обществени поръчки. Те биха се радвали да има нов шеф на НАП, който отново да проверява магазините за цветя и фризьорските салони. 

Не ни е страх нито за нашата репутация, нито за нашето битие. Малко или не се прежалихме , впускайки се в тази битка с хората с големи интереси", каза Петков. 

По думите му, той е "малко учуден, че в ИТН са намерили подобна пролука". "Тези фирми, ако им се спрат тези обществени поръчки, те не могат да съществуват, те не са нормални бизнеси. Те са в бизнеса на лобизма и на корупцията. 

Две неща, които научих, които са позитивни - не е толкова трудно да им се спрат парите. Трябва да има хора, които имат воля и не ги е страх. Един от тях е Рашков. "30 години чаках тоя преход, вече влизаме напред", ми каза той, разкри Петков. "Лошата новина е, че средствата, които се борим, са огромно - 8 милиарда на година", каза още служебният министър на икономиката. 

Петков категорично отрече да има взимане даване с бизнесмена Иво Прокопиев. По думите му, той само четял материали на неговите медии. 

 

"Това е най-хубавия отговор, който мога да дам. Аз съм министър на Република България и на българите. Никой не може да ми каже нищо по телефона. 

Президентът показа, че може да се даде възможност на независими хора да управляват и решават, без да има звънене, натиск и напътствия.

 Това е и проблемът, защо нямахме предложение втори път - когато човек е независим, той не може да бъде контролиран. Асен Василев по същия начин. Нямам под никаква форма координиран действия с Прокопиев.

Единствено съм ползвал разследващи материали на неговите издания. Мога да дам пример с Държавната консолидационна компания. Не бях чувал за нея преди да прочета няколко статии", отговори Петков на въпрос дали е министър на Иво Прокопиев. 

Коментирайки Българската банка за развитие и факта, че адвокатска кантора, близка до него, обслужва в момента банката, Николов каза следното: "Като си избрах най- добрите управители на банката, им казах:  Хора вие сте независими. Аз няма да съм министъра, който да ви казва какво да правите. Вие си носите отговорността". 

По думите му, новите управници си избрали сами адвокатите от кантората, която е близка до него, защото всички чужди инвеститори работели с нея и била с неопетнена репутация. "Това не е мой избор, техен е. Поканени са още шест кантори. Те са наети за конкретни задачи. Успели са да спрат обезщетението на директор дирекция, който е напуснал, в размер на 120 000", поясни Петков. 

Що се отнася до фирмата "Волаком", по думите му, единственият факт, който можеше да се цитира, беше от ПИК. "Невероятно е, че го използват. Асен Василев беше служебен министър, аз предприемач. Когато той беше министър, се замислихме, дали да инвестираме в индустриална зона Божурище да направим една конкурентна фирма за износ на роботи. 

Това ставаше лятото на 2013 година. Аз обаче се разбрах с друг партньор и тъй изкупи дела ми през август. Важно е да се каже, че Асен Василев не е подписал правото на строеж на тази фирма. Човекът, който е подписал е Драгомир Стойнев", каза той. 

"Моята гордост от последните два месеца е, че дадохме надежда. Когато не искаш да крадеш, можеш да направиш огромни стъпки за прогрес на страната. Лично ви обещавам, че ще следа всяка една стъпка на новото правителство, за да сме сигурни, че хората, събирали огромни милиони, не са намерили нови канали", обеща служебният министър.