По време на срещата с президента Зеленски уговорихме конкретно 6 неща. Това съобщи пред журналисти в Киев премиерът Кирил Петков.

„Първо, те са готови да изнасят евтин ток към България. Имат по-голямо производство, отколкото имат нужда, а имат нужда от свеж капитал. Те ще изпратят още следващата седмица експерти в България, за да видим как това може да се случи.

Обсъдихме Варна да стане логистичен хъб център за тяхното живот. В Одеса те имат над 10 тона жито и слънчоглед.

Обсъдихме и използването на Трансбалканския поток. Това е много важно, защото ако използваме терминалите за втечнен газ за 20 млрд. кубични метра, цената, на която и Украйна, и България ще може да купува, ще бъде много по-изгодна”, съобщи Петков.

„Лично президентът покани мен и България в програмата за възстановяване на Украйна. Аз бях поканен като приятелско правителство. Нашите строителни фирми биха могли да бъдат част от възстановяването на Украйна”, каза още премиерът.

По отношение на моряците ни в Черноморск, Петков уточни, че започва нелека операция. „Техният министър на инфраструктурата се нае нашите моряци да бъдат върнати в България заедно с кораба.

„България да подкрепя пътя на Украйна към членство в ЕС. Помолиха да продължим със същия дух да подкрепяме членството им.

Всички тези стъпки бяха добре обсъдени. Няма нито една стъпка, в която няма български интерес. Много съм доволен, че дойдохме днес тук. Съвсем различно е да се види жилищни блокове, разбити от руски ракети, с детски играчки между тухлите. 
 
Военната помощ, която ще окажем, ще е под формата на ремонт на техника. Призовавам парламентът да подкрепи предоставянето на военно-техническа помощ. След това решение ще дам задачата на военния министър да организира цялата тази логистична помощ. За тях възстановяването на тяхната военна техника в момента е много важно", посочи Петков.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!