Руското посолство у нас посъветва премиера Кирил Петков, който е на посещение в Киев, да отиде и до Донецката и Луганската народни републики.

"Обърнахме внимание на намерението на отделни представители на управляващата в страната коалиция да посетят Киев с цел да се убедят лично, че е необходимо да снабдяват Украйна с летални оръжия.

За да получат обективна информация за протичащите в Украйна събития бихме препоръчали на представителите на българската делегация да пообщуват също така и с официалните лица на Донецката и Луганската Народни Републики – да научат ТЯХНОТО виждане на ситуацията, да чуят ТЯХНАТА история за причините на конфликта и отношението на украинската власт към някога собствено население. Убедена съм, че ако българската страна има такова желание, няма да е трудно да се организира такъв контакт", написаха от посолството на страницата си във фейсбук.

От мисията добавят, че "официалната София в пълен обем оценява всички негативни последици на такава стъпка за по-нататъшните руско-български отношения".

Посолството коментира и спирането на руския газ за България, като припомня предложената от Русия схема за плащане в рубли:
От мисията добавят, че "официалната София в пълен обем оценява всички негативни последици на такава стъпка за по-нататъшните руско-български отношения".

Добросъвестно е изпълнявала задълженията си относно газа, включително и осигуряване на допълнителни обеми, когато София имаше нужда от тях и ни молеше за помощ. Да напомня, че за последен път това беше през лятото миналата година.

Въпреки това, България се присъедини към държавите, които са решили да приложат спрямо Русия методи на откровен шантаж и рекет – руските валутни активи бяха незаконно блокирани, което ни лиши от достъпа до получаваните за газ средства.

Тоест фактически от Русия поискаха да продължава да доставя газ безплатно. Така, западните клиенти не са оставили на „Газпром“ друг изход, освен да им предложи да продължат да плащат с рубли за „синьото гориво“, като се запазва предишната цена и другите условия на действащите договори.

Специално подчертавам, че действащият от 1 април т.г. нов ред за плащания е въведен като необходима мярка в отговор на незаконните санкции срещу Русия, наложени от редица западни държави, включително и от България".