В разговорите ми с другите министри виждам същата голяма мотивация за постигане на целите в коалиционното споразумение. Над 90% имахме общи идеи как това да стане. Това заяви в първото си интервю като премиер Кирил Петков.

Първото нещо, което да стане в парламента - новата енергийна комисия, да бъдат прегледани хората с изтекъл мандат в КЕВР. Енергийният министър да предприеме първи стъпки, за да не излизат битовите потребители на свободния пазар, каза Петков пред БНТ.

Не може един малък ресторант да трябва да посреща всеки клиент със зелен сертификат, а институция като МС да няма същия стандарт. Аршинът трябва да е един и същ, допълни премиерът Петков.

Ревизията на плана за възстановяване и устойчивост - нашите европейски колеги ясно ни казаха, че не се съгласяват да има роля в прокуратурата, над която е само Господ. Независимо какви са стъпките в посока правова държава, всички се обединихме, че Иван Гешев бихме го призовали, въпреки че има независима от нас власт, бихме го призовали да си подаде оставката, той се е доказал, че не е способен да даде това правораздаване и прокуратурата да работи по този начин, по който очакват българските граждани.

Докато нямаме правосъдие и всеки да се чувства, че е равен, всичко други губи смисъл, заяви Кирил Петков.

За темата Република Северна Македония той коментира, че запазват позицията на България, но изискванията се надграждат - това трябва да се случи в съвместни групи, които да работят ежемесечно.

Първото заседание на МС ще бъде утре.