Ние предложихме решение за изхода от политическата криза и това е равноотдалечен, непартиен икономист, всички да се съгласим за обща програма и да изведем България напред. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ Кирил Петков.

„Това, което се случва напоследък, се чувствам като в „Майстора и Маргарита“ на Булгаков. Зад мен се вкарват закони за забрана на смяна на пола на деца от ИТН – все едно че някой пък иска да сменя пола на някакви деца. Вкарват се закони като на „Възраждане“ за чуждите агенти“, коментира той.

„Това, което прави „Възраждане“, взима закона на Путин от преди 12 г., вкарва го в България. Русия се опитва да го изнесе този закон навсякъде. В Грузия наистина спряха европейския им път с този закон“, добави той.

Борисов отговори на най-задавания въпрос, който вълнува цяла България БЛИЦ Live

„Тези абсурдни закони, ако ги оставим, и този дневен ред – ние си говорим от сутрин до вечер за смяна на пола, за джендъри, за чужди агенти, ние спираме с това.

Нашата програма ще бъде изцяло за реалните проблеми, инвестиция в младите и в бъдещето“, зарече се той.

„Ако тези приоритети ги сложим на масата, не вярвам нито една партия да каже: „Ние искаме нашите медицински сестри да ходят в Европа“. Не вярвам нито една от партиите да каже: „Ами хубаво е, че нямаме един университет в топ 1000“.

Когато ги сложим тези неща, ще кажем: не искаме позиции. Ето, равноотдалечен, не е наш, не е партиен кадър, хайде да видим кой ще бъде, но да се съгласим в тази програма. Това е изходът напред“, заяви Петков.

„Иначе тези политически залъгалки, маркетингови залъгалки, единственото, което правят, е да отвличат вниманието от реалните проблеми на хората“, добави той.

„Ако ние кажем: не искаме постове, ето, не искаме партиен премиер, тогава да видим кой ще е джентълмен и кой няма да е“, изтъкна той.

По отношение на изявленията на Бойко Борисов той каза:

„Това, което му отговарям, е да се замисли каква е дефиницията на „джентълмен“ и да се замисли кои са приоритетите на България. Ако и той продължава, миналия път гласува с „Възраждане“ по някакви абсурдни закони, трябва да се разберем всички партии кои са приоритетите на България“.

„Първото нещо е политическият егоизъм да бъде сложен назад“, заяви Петков.

На въпрос кой би бил подходящ за премиер по неговите критерии, той даде за пример Италия и Марио Драги.

„Аз вярвам, че 7 млн. българи трябва да намерим един достоен премиер, на който всички да му имаме доверие“, каза Петков.

Попитан дали той е този премиер, той отговори: „Не. Непартиен“.