Световната финансова криза все още не се отразява пряко на България. Това заяви заместник – министърът на финансите Кирил Желев в предаването „Неделя 150” по БНР.

Той смята, че вероятно ще има проблеми по отношение на кредитния ресурс, с който разполага бизнесът. Очакваме забавяне на икономиката и на страните-членки на ЕС, каза Желев.
Депутатът от БНС Стефан Софиянски обаче беше категоричен, че финансовата криза у нас е започнала още преди световната. Свиването на инвестициите, увеличаване на външнотърговския дефицит, намаляване на потреблението и други тежки признаци сочат именно криза. Това, че правителството ги пропуска, не значи, че ги няма, посочи той.
Софиянски за пореден път постави въпроса защо в края на годината се разпределя голяма сума, натрупа в излишъка в бюджета. Как за два месеца ще бъдат построени 20 км. магистрали със 180-те милиона лева, гласувани от финансовия излишък, след като години не е правено нищо, попита той. Според него това технически не е изпълнимо и показва неусвояване на европейските пари. /БЛИЦ