Днес се събира Националният съвет на БСП, който трябва да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и нейните приближени.

Бившата лидерка на столетницата е обвинявана от своите съпартийци за създадения юридически казус около легитимността на ръководството на партията, застращаваща явяването им на предстоящите през октомври избори, както и в нарушаване устава на БСП.

Обсъждат се двете най-тежки мерки за въздействие - едногодишно наказание и изключване.

Евродепутатът Кристиан Вигенин заяви тази сутрин пред БНТ, че очаква на днешния пленум Корнелия Нинова да дойде с пълномощно на името на Атанас Зафиров. Неясна е битката на тези хора с легитимните органи, подчерта социалистът.

Пленумът единодушно е възложил на Зафиров да представлява партията до избира на нов лидер. Той е разочарован от поведението на Нинова и посочи, че тя излизала извън нормалното политическо поведение.

Има още няколко часа за връщане назад, каза Вигенин. На няколко пъти членове на пленума са искали наказание за Нинова и хората й. Не е предрешен въпросът, подчерта обаче Вигенин.

Всичко, което се случва в последните седмици подронва лявото обединение, според евродепутата. Ще се справим и с това, категоричен бе той.

Лявото обединение е възможно само под водещата роля на БСП, коментира още Кристиян Вигенин. Само заедно можем да постигнем повече, смята той. Ще бъдем по-силни, категоричен бе евродепутатът.

За първи път на тези избори няма да има леви конкуренти, ще се борим с останалите партии и това е голяма добавена стойност на това обединение, подчерта Вигенин.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!