„БСП е напълно единна по отношение на убедеността, че партията трябва да тръгне по нов път, с новоизбрано ръководство и с нова визия за развитие, обединени около фундаменталните идеологически постулати.

В същото време сме разединени по отношение на това по какъв начин да се извършат тези промени. Аз и голяма част от членовете на БСП смятаме, че този преход трябва да се извърши на принципна основа, уставно, изцяло по правилата.

Тази последователност би легитимирала новото ръководство, би дала една солидна основа, върху която да се надгражда. Временното ръководство обаче тръгна в друга, неясна посока и постави партията пред редица рискове, за които се говори през последните дни“.

Това заяви в интервю пред „Факти“ Крум Дончев, член на НС на БСП в отговор на въпроса какво се случва в социалистическата партия.

Рискът БСП да не се регистрира за предстоящите избори, за който Корнелия Нинова алармира: „Това е един от рисковете, за които говоря. Хронограмата за предстоящите избори изисква до 11 септември да се регистрират партиите и коалициите, а делото във Върховния касационен съд по моята жалба е насрочено за 9 септември.

Да предположим, че Върховният касационен съд се произнесе още на 9 септември, то в този случай, времето за коалиционни преговори по конкретни политики ще е твърде малко или дори можем да кажем, че е невъзможно да се случи. Поради тази причина този процес трябва да започне незабавно и то от имащия право да провежда тези преговори и консултации.

В конкретния случай това е все още действащият председател на БСП Корнелия Нинова или чрез нейни пълномощници. Тя е действащ председател в оставка до провеждането на Конгрес, на който трябва да се констатира тази оставка и да се насрочи пряк избор за председател на партията“, посочи Крум Дончев.

За жалбата. Крум Дончев оспорва като член на Националния съвет на БСП неправомерното заличаване на Корнелия Нинова като председател и вписването на Атанас Зафиров като представляващ БСП:

„Неправомерно е според Устава, а аз само констатирам тази неправомерност и защитавам него - най-висшия ни партиен закон, а чрез това и интересите на всички членове на партията.

Конкретно по отношение на несъстоятелните обвинения към мен, че съм се бил крил от някого, заявявам, че съм предоставил на съда два адреса за кореспонденция, личен и служебен, както и съм заявил, че при необходимост ще се явя незабавно, където и когато е необходимо. Всеки, който пожелае, може да ме открие.

Аз нямам от какво да се притеснявам, тъй като съвестта ми е абсолютно чиста, а позицията ми е принципна. Твърденията за мое бягство от отговорност са абсурдни“, категоричен бе Дончев.

Социалистът коментира още: „Като редови член на партията и представител на електората ни пред Националния съвет и Конгреса, никога не съм си позволявал да засегна или да атакувам ръководството публично.

Да, имали сме спорове, имали сме различни мнения с много хора, но винаги съм се стремял да пазя авторитета на всеки социалист, защото съм наясно, че това ще доведе до загуба на обществена подкрепа към цялата партия. Моят призив към всички социалисти и към органите на управление на партията е да си решаваме споровете само и единствено в нашата къщичка“.

„В правомощията на все още действащия председател е да упълномощи свои представители за изпълнението на функциите му. Така и се случи. Тук няма нищо нередно“. Така Дончев отговори на въпроса на „Факти“ какво се случва след като Атанас Зафиров се води изпълняващ функциите председател, а Корнелия Нинова делигира пълномощно на Иван Ченчев.

Пътят пред БСП: „Има само един път и той е пътя на консолидация на всички ляво мислещи хора, на всички социалисти, но не около имена или партийни абревиатури, а около идеи и политики. Нека не забравяме кое е обединило хората преди 133 години и каква е била тяхната обща цел. Аз лично се съмнявам онези хора да се имали фикс-идея да се вмъкнат в листи за парламентарен вот. Нека да се върнем към идеологическото си начало и изначалните ценности“, посочи Крум Дончев и добави:

„И е възможно, и е задължително. БСП, като основен носител и радетел на левите идеи в България, следва да бъде водеща в това обединение. Това трябва да се случи заради идеологията ни, заради общите ни идеи, заради общата ни посока и желанието ни да променим средата, в която всички ние живеем като нация“.

За доверието и подкрепата към БСП: „Доверие се гради трудно и бавно, с по-малко празни приказки и с повече градивни действия, предприети от хора с висок авторитет. Смятам, че в листите за предстоящия вот трябва да попаднат именно такива личности - доказали се в личен, професионален и обществен план, заредени с жива енергия, трезво мислещи.

Това в краткосрочен план ще даде тласък на партията. В дългосрочен план трябва са се направи задълбочен анализ на състоянието ни, да се презареди и надгради идейната ни основа, около която да се обединим и да се очертае пътят на развитие на БСП, отчитайки всички съвременни предизвикателства. Социалистическа партия е преди всичко идея.

Тя е съществувала преди нас, ще продължи да съществува и след нас. Призовавам всеки, който милее за лявото, да подкрепи БСП на предстоящите избори. Аз зная, че можем, зная че сме силни и че можем да го направим“, заключи Крум Дончев.