17 приоритетни области ще има временната Комисия по ревизия в Народното събрание, съобщи bTV. Ръководената от Мая Манолова структура на първото си заседание в 46-то Народно събрание реши със сигнали на какви теми ще се занимава.

„Да започнем с тези сектори и дружества, в които има най-големи разходи на пари. Предлагам да прибавим още един критерий – влияние върху джоба на българските граждани: бюджетът на домакинствата, стандартът на живот на всяко едно българско семейство“, посочи тя.

Затова и Манолова настоя комисията да се занимава с дружествата в енергетиката – БЕХ, НЕК, „Булгаргаз“, тецовете, електроразпределителните дружества, топлофикациите.

Освен това, според Манолова, трябва да се разглеждат и сигнали във ВиК сектора, включително за метсните водни дрижества, а също и за решенията на КЕВР по отношение както на тока, така и на водата.

Манолова се обяви за изслушване и на данни за злоупотреби и жалби, отнасящи се до местната власт, включително общински предприятия и дружества с общинско участие.

Най-голямата група в парламента, на „Има такъв народ“, посочи като основен приоритет разследването на харчовете в „Автомагистрали“.


От ГЕРБ контрираха със свое искане на пътна тема – заради последните процеси в АПИ, където министър Виолета Комитова уволни ръководството на фона на разменени обвинения в лобизъм, а след това възстанови част от него.

БСП настояват да се засегне темата ББР. Проф. Румен Гечев призова държавните регулатори и контролните институции чрез свои представители да обяснят „как проспаха такива крупни неща като хазарта, „Автомагистрали“ и ББР“.

За „Демократична България“ приоритет е изясняването на фактите около строителството на „Турски поток“, а от ДПС поискаха да се обърне внимание на процесите в НАП и НОИ.