Парламентарната комисия за контрол над службите прие на първо четене и двата проекта за промени в Закона за НСО. Проектите са на "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме" като с тях се предвижда ограничаване на кръга от лица, които използват охрана от службата и специализиран транспорт.

Според текстовете службата трябва да охранява само „тримата големи" - президента, премиера и председателя на Народното събрание.

Извън кръга на охраняваните лица остават главният прокурор, президентската администрация, членовете на Министерския съвет и кметът на София. Остър спор предизвика възможността българският патриарх да не бъде охраняван от НСО.

"Как патриархът е важен за националната сигурност. Каква част от националната сигурност е той. Източното православие ще спре да съществува? За радост на всички и най-вече на българския данъкоплатец специализиран транспорт или охрана на религиозен водач просто намирам за безобразие това", каза Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

"Очакват се вълни на тероризъм. В основата на съвременния тероризъм има много силна религиозна вълна, поради което този тип религиозни ръководители са по-застрашени от обикновените граждани", каза Николай Радулов от ИТН.

"Искам да ви предупредя нещо. Може веднъж на 20-30 години да се случи нещо непредвидено и тогава ще си задаваме въпроси защо сме съкратили, ограничили и така нататък", каза Атанас Атанасов от "Демократична България".

"В нашата Конституция, г-н Хаджигенов единствено православното вероизповедание е споменато като традиционна религия в Република България. Не смятам, че това особено би затруднило НСО", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Аз предлагам да се обмисли възможността да има възможност този човек да бъде охраняван. Православието е религията в Конституцията. Оттам нататък считам, че патриархът е символ на държавата. Но след като вие го приемате по друг начин гласувайте го и го махнете", каза генерал Емил Тонев, началник на НСО.