Грандиозен скандал е на път да се разрази в Народното събрание в следобедните часове. За 16.30 часа, днес, е насрочено заседание на Комисията за контрол на спецслужбите, на което ще се обсъждат две предложения за промяна на Закона за НСО, които целят свалянето на охраната на главния прокурор.
 
Оказва се, че председател на комисията, която трябва да приеме това решение, е депутатът от „Има такъв народ“ Светлин Стоянов, който в миналото е бил гард именно в НСО. Преди дни в интервю бившият началник на службата ген. Димитър Владимиров напомни, че е уволнил дисциплинарно Стоянов от НСО заради връзки с представители на криминалния контингент.

Още по-скандално е, че Стоянов не отрича това, макар да твърди, че отдавна няма досег с криминални елементи. Има обаче данни, че кандидатурата си като водач на листа на ИТН в Русе, Стоянов дължи на близост до известни олигарси, които са подсъдими пред Специализирания наказаателен съд..

Забележително е, че като вносители на двата законопроекта, които оставят Иван Гешев без охрана, на първо място са се подписали, съответно: адвокат Николай Хаджигенов от ИБГНИ и Ива Митева от ИТН, председател на Народното събрание.

Никак не е трудно да се досетим, че клиентите на Хаджигенов, обект на разследвания и присъди от специализираното правосъдие, ще са изключително доволни, че безпрецедентно за държава членка на Европейския съюз главен прокурор ще бъде оставен без лична охрана.

Лаура Кьовеши показа „червен картон“ на Хаджигенов и Чобанов

За последно Хаджигенов се появи в Специализирания наказателен съд по делото на бившата певица Лилана, която в миналото бе повече от близка с укриващия се в Дубай Васил Божков. Със сигурност Божков е един от тези обвиняеми, които ще се радват, че обвинител №1 у нас ще остане без охрана. Докато беше в България, Васил Божков се движеше с по 6-8 бодигарда.

Друг богат българин – Цветан Василев, който седма година се укрива в Сърбия, също ползва солидна охрана. Това са само малка част от „клиентите“ на Иван Гешев, които днес ще имат повод да тържествуват.

Знаковото желание на Митева да остави Гешев без гардове изглежда повече от странно, освен, ако не е продиктувано от нечие нареждане. Това е така, защото самата Митева, като председател на парламента, се ползва с висока степен на охрана. Тя се движи с бронирани автомобили и е съпровождана от екип от най-малко шест охранители.
 

Приемането на законовата поправка, отнемаща охраната на главния прокурор, изглежда проблемно, защото може да се изтълкува и като посегателство над независимостта на съдебната власт. Това несъмнено ще получи негативен отзвук от Европейската комисия, която наблюдава върховенството на правото в страните членки на ЕС.
 
 
Още повече, че само преди два месеца при посещението си в София, първият европейски главен прокурор Лаура Кьовеши бе зорко охранявана от половин дузина служители на НСО и бе забелязана да се качва в брониран „Мерцедес“ на службата. Плътно до Кьовеши бяха и нейни чуждестранни гардове, които вероятно са от службата за сигурност на европейските институции.