Българската държава полага последователни усилия за възстановяване на документите на държавните институции, изнесени от Царство България от Червената армия след 1944 г.

Това заявява вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова в своя писмен отговор на въпрос от народните представители от „Демократична България“ Мартин Димитров и Георги Ганев.

В него двамата депутати настояват да стане публично известно какви постъпки са предприети от България пред правителството на Русия за получаването на свободен достъп до архивите и връщането им у нас, съобщи БТА. 

В отговора си Калина Константинова припомня, че въпросът е обект на действащо споразумение за сътрудничество между Държавна агенция архиви (ДАА) и Федералната архивна агенция на Руската федерация (ФААРФ), подписано на 16 август 2005 г. През 2008 г. са проведени и разговори между ДАА и Владимир Козлов, ръководител на ФААРФ с цел установяване на конкретните архивни единици, които българската страна желае да получи. 

„При посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин в България през януари 2008 г. въпросът е поставен на най-високо ниво, като от руска страна е заявено, че българските документи в руските архиви да бъдат върнати. През април с.г. български екип от изследователи от Държавна агенция „Архиви“ и Института за история при Българската академия на науките посещава руските архиви с цел проучване“, припомня в писменото си становище вицепремиерът Константинова. 

Тя посочва още, че сериозен проблем при уточняването на видовете и количествата на изнесените от Червената армия български архиви се дължи на факта, че те не са изнесени и предадени по списък, с приемо-предавателен протокол или какъвто и да било документ. Така България може да разчита днес единствено на официалните справки, предоставени ни от руска страна. 

В отговора си вицепремиерът припомня още, че през 2009 г. е подготвен пакет от документи с искане архивните единици да бъдат върнати. На заседание на Министерския съвет от 29 януари 2009 г. е взето решение и за връчване на нота на руското правителство, но в отговор от руска страна е получен отказ. Аргументът за него е, че „законодателството на Руската федерация не предвижда възможност за връщане на документи, променили своето местонахождение в резултат на Втората световна война“.

След получения отказ ДДА иска да заснеме копия на документите, като в периода май-юни 2011 г. е изпратен български екип, който да издирва документи от няколко архива. През 2013 г. друг екип посещава Русия. В следствие на това Държавна агенция „Архиви“ е придобила общо 36 246 копия на български документи, съхранявани там. 

В заключение вицепремиерът Калина Константинова уверява, че правителството ще продължи да поставя въпроса пред руската страна и ще положи всички усилия за намиране на дипломатически средства за връщане на българските държавни архиви. Това е заложено и в коалиционното споразумение, посочва още тя.