Конституцията допуска и управителя, и подуправителите на БНБ да бъдат назначени за служебни премиери, но от тях зависи дали са готови да рискуват евентуална международна кариера.

Това коментира в ефира на БНТ конституционалистът Орлин Колев.

По думите му въпреки че българските закони разрешават подобно назначение, това противоречи на външните правила на Европейската централна банка.

Според юриста последните промени в Конституцията не са еднозначни и обвързват предсрочните избори с назначаването на служебния кабинет и с това пораждат различни тълкувания. Според едното трябва да се назначи служебно правителство и тогава да се определи дата на изборите. Според второто тълкуване обаче, двете неща не са обвързани.

"Както в математиката, така и в конституционното право съществуват аксиоми и една от аксиомите в конституционното право е, че не може да се възпрепятства провеждането на предсрочните парламентарни избори. Ако отправим питане до тези, които са гласували този текст, до народните представители и ги попитаме какво точно са имали предвид, не съм сигурен какъв точно отговор ще получим", коментира Орлин Колев.

Колев коментира и казуса с премиера Димитър Главчев - според него няма пречка той да се върне както на поста служебен министър-председател, така и като председател на Сметната палата.

"Рискът от това Главчев да се окаже в несъвместимост е изключително малък, аз не виждам такъв проблем. Назначаваното му е обослувено от текстове в Конституцията", каза още преподавателят по право