Призивът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Калин Стоянов да бъде освободен е опит за нова посока в предизборната кампания на ГЕРБ.

Той използва този момент, за да покаже, че партията му не е в зависимост от никой.

Това каза политологът Любомир Стефанов пред "Фокус“.

Вчерашният отказ на президента да подпише указа за назначаване на служебния кабинет на Горица Грънчарова - Кожарева той определи като хвърляне на камък.

"Днес основните фактори полека-лека вече определят позициите си и започват, къде по-плахо, къде по-смело, да заявяват на свой ред какви са последствията от това, което се случи вчера. Засега сме в сферата на политическа криза все още“, коментира политологът.

Борисов с извънреден ход! Поиска оставката на Калин Стоянов ВИДЕО

Линията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е ясна – дистанциране от президентството и вътрешнопартийните проблеми на партиите, посочи Стефанов.

Според него опитите на политическите партии да попълнят овакантените постове в т.нар. "домова книга“ са част от предизборната им кампания.

"Ако Калин Стоянов е разпознаваем от всички политически субекти като проблем за провеждането на честни избори, те трябва да си дадат сметка каква е тяхната роля и съучастие в това българските граждани да нямат доверие в институциите и изборите и да не гласуват. Ако не променят начина, по който говорят, българите няма да им гласуват доверие“, заяви Любомир Стефанов.

Ако сега действащото служебно правителство на Димитър Главчев продължи да работи, това ще означава задълбочаване на политическата криза, смята той.

Според Стефанов обаче всичко е в ръцете на служебния премиер Димитър Главчев, който може да поиска оставката на всеки един от министрите си: "Ако проблема е Калин Стоянов, Димитър Главчев да го уволнява още днес".