“Не е вярно, че не се издават визи на български граждани, които желаят да посетят Русия”. Това заявиха от консулския отдел на посолството на Руската Федерация пред “Труд” по повод изнесената в медии информация, че туристически визи за нашенци вече не се предоставят.

По-рано през деня “Труд” направи опит да се свърже с посолството в столицата ни, за да се разбере има ли проблем или не.

По телефона служител на мисията обясни, че към момента не работят, но чакат указания за това дали ще издават визи и дали това е временно или постоянно решение.

Малко след това дойде и отговорът от консулската служба. “Нищо не се е променило. Продължават да се издават всички категории визи”, бяха категорични от консулството в София.

Заради експулсирането на дипломати, които в неделя отлетяха от България с два самолета, още миналата седмица от руското посолство в България съобщиха, че консулските служби в София и Генералното консулство във Варна са преустановили дейността си, а Генералното консулство в Русе затваря за един месец поради липса на персонал след експулсирането на 70 руски дипломати от страната.

Днес руският външен министър Сергей Лавров коментира, че Русия ще отговори на България за експулсирането на дипломати със същото.

Според него решението за изгонването на 70 души е свързано с натиск от Вашингтон върху България. Той отбеляза още, че към настоящия момента руското посолство у нас не може да работи нормално.

“Това не е самостоятелно решение на действащия премиер, който има абсолютно открита и категорична проамериканска ориентация, готов е да изпълни всякакви желание на своя суверен.

Желанията са да се убие историческата памет у българите, да се разруши основата на отношенията, закалени в съвместната борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история”, заключи Лавров.