Ние категорично подкрепяме изгонването на дипломати от посолства, за които имаме информация, че по един или друг начин са засегнали интересите на Република България. Това заяви пред България Он Ер депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Другият изключително важен въпрос е дали това е станало по правилата на международното или на националното законодателство. От информацията, която получихме от специалните служби и на заседанието на Председателския съвет при председателя на Народното събрание, стана ясно, че има съмнения за еднолично вземане на решение от министър-председателя Кирил Петков. Тези съмнения се породиха още от закритото заседание на Народното събрание, когато бяха изслушани специалните служби, каза още той. 

На въпроса, има ли доклади от специалните служби, Адемов отговори: „Информацията е разнопосочна. Според едни има два доклада, а според други - няма и именно тази загадъчност за вземането на решения създава усещането за еднолично вземане на такова решение, тъй като институциите са тези, които трябва да го вземат.

Трябва да бъде информирано и Народното събрание, независимо от това, че външното министерство е в правото си да взема такъв тип решения“, добави Хасан Адемов.

„Няма информация за това колко са тези, които се занимават с шпионска дейност и дали останалите са служители на самото посолство или обикновени служители. Изведнъж се появява една бройка от 70 човека. След това се появява друга бройка за тези, които са пряко обвинени и се говореше са реципрочност, но така или иначе това е ситуация, която създава съмнения за легитимността на двете решения“, коментира депутатът от ДПС.

Относно закриването на посолството на Руската федерация, Адемов заяви: „Чакаме с интерес, какво ще реши Руската федерация, за да видим дали това решение ще бъде реализирано“.

Той коментирана и темата за съставяне на нов кабинет от „Продължаваме промяната“.

„Управляващият в лицето на министър-председателя и неговия антураж не са си взели поуки от това, което се случи от вота на недоверие, който свали тяхното правителство. Те отново чертаят разделителни линии без този и онзи, но сами не могат да се справят. Липсва културата на политическия диалог. Те на практика смятат, че са самодостатъчни и единствените, които могат да предлагат решение, а всички останали са политически аутсайдери.

Едва ли ще ни поканят на преговори, още повече ние в първия ден на тяхното управление заявихме, че то се базира на противопоставяне и усещане за самодостатъчност. Това са черти, които изключват разумния диалог. Демокрацията предполага диалог. Дори и най-лошият диалог е по-добър от липсата на такъв. Затова тези хора трудно могат да съставят правителство, което да е устойчиво и да изведе страната от тези кризи.

Неслучайно ние сме заявявали многократно, че на България в момента е необходимо широко мащабно правителство, което да бъде базирано на евроатлантически ценности. Когато това мнозинство получи подкрепата на български граждани през извънредни парламентарни избори, тогава можем да говорим за такова монолитно, стойностно и дейно мнозинство, което да изведе страната от тази ситуация“, заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов.