Беновска попита на пресконференция на 28 ноември 2018 лидера на БСП Корнелия Нинова трябва ли да има реципрочни санкции срещу Антон Кутев за изказването му, че „всеки, който е бил начело на силови групировки, можел да стане министър-председател“. Нинова отговори, че такова искане не е сериозно. Тя коментира и темите за санкциите срещу Русия и какво общо ще намерят с ДПС за вота на недоверие.
  
Илиана Беновска: Беновска, Радио К2. Г-жо Нинова, на Димитър Главчев му „хвръкна главата“ или по-скоро Ви я положиха в краката за това, че се опита да Ви отстрани от заседание на Народното събрание ...
 
Корнелия Нинова: Не се опита, отстрани ме!
 
Илиана Беновска: Добре! Но Антон Кутев днес каза, че Бойко Борисов, че всеки, който бил начело на силови групировки, можел да стане министър-председател. Явно, може би не сте го гледала, чела или слушала?
 
Корнелия Нинова: Четох го.
 
Илиана Беновска: Не знам какво сте чела, трябва да го видите. Ще има ли някакви такива санкции? Значи Антон е много симпатичен и хубав човек, но може би реципрочно трябва да реагирате и вие? Защото казвате, че трябва да има лидерска среща, този път не да се разберете „по мъжки“, а по лидерски и политически. Интересно кой ще седне да разговаря с Вас при такива квалификации. Това е първият ми въпрос. Вторият ми въпрос е свързан с вота на недоверие. С ДПС какво общо ще намерите, след като те искат „деконструкция на правителството“, а вие искате нови избори? И готова ли сте да се платят още 50 милиона лева за избори, или ще финансирате частично, това не в рамките на шегата, изборите и със субсидията на БСП. И последният ми въпрос за Русия, казвате, че имате позиция дълготрайна и т.н., излагана не веднъж и не два пъти. Само че процесите, Вие ги следите като лидер, са подвижни, има много промени в геополитиката около Русия – и по отношение на САЩ, Европа, Сирия и т.н. Отхвърлихте предложението на Пловдивската организация защото тя е оглавявана от Георги Гергов ли и ще ревизирате ли, все пак обществото очаква да чуе нова позиция от Вас за Русия, по-съвременна? Благодаря Ви!
 
Корнелия Нинова: Абсолютно според мен са несравними нещата с оставката на г-н Главчев. Защо? При изгонването на лидер на опозицията, който и да е той, излизаме извън конкретната ситуация и говорим принципно, изгонването от зала на лидер на опозицията и то без причина беше в случая, без основание, без да е нарушен правилника, без да са изразени обидни думи, е сериозно посегателство към различно мнение, към свобода на словото, към демократични принципи, че има управляващи и опозиция, че опозицията има право да критикува и т.н. Това е сериозно, това е елемент от държавността и от правовата държава. И според мен е несериозно да кажете – „след като Главчев понесе тази отговорност, трябва реципрочно Антон Кутев да понесе отговорност за личното си изказване.
 
Илиана Беновска: Може ли всеки да стане министър-председател, ако е бил начело, както казва той, на силова групировка, което не е и вярно?
 
Медия: И смятате ли, че той е бил начело на силова групировка?
 
Илиана Беновска: Това е въпросът!
 
Корнелия Нинова: Както виждате и в решение на НС е записано да се включи в този разговор, да се включи анализ на силовите групировки, които в годините на прехода, всички знаем, преразпределяха държавно имущество по определен начин.
 
Медия: Бил ли е такъв?
 
Корнелия Нинова: Ами извадете регистрацията на тези силови групировки и ще видите кой какъв е бил. От мен е излязло изречението, че ще предложим хора, които са участвали в силови групировки, да не могат да участват в политическото ръководство на държавата. И аз стоя зад тези думи, това е част от прегледа на прехода.
 
Илиана Беновска: Ама Вие искате Борисов да Ви отговори кои са наркотрафикантите в парламента, а в същото време не сте готова да отговорите дали всеки, който е бил начело на силова групировка, който и да било, може да стане министър-председател.
 
Корнелия Нинова: Какво ме питате в момента?
 
Илиана Беновска: Питам Ви каква е политическата оценка на думите на заместник-председателя на ПГ, нали е такъв?
 
Корнелия Нинова: Да!
 
Илиана Беновска: Антон Кутев сутринта го заявява публично това. Е ли Борисов бил начело на силова групировка? Него ли визира, или принципа, може ли всеки, който е бил начело на силова групировка, да стане министър-председател, това ли е Вашата философия?
 
Корнелия Нинова: Г-жо Беновска, Вие проявявате двойни аршини!
 
Илиана Беновска: Никакви двойни аршини!
 
Корнелия Нинова: Защо не питате г-н Борисов поименно кой е вадил павета от „Дондуков“? А питате нас поименно кой е бил в силова групировка!
 
Илиана Беновска: Приготвила съм се с ушанка да ида сама да обследвам този въпрос.
 
Корнелия Нинова: Защо него не го питате поименно кои са наркотрафикантите, а нас ни питате поименно кои са били в силовите групировки?
 
Илиана Беновска: Не, питам може ли да стане министър-председател?
 
Корнелия Нинова: Когато зададете едни и същи въпроси на мен и на г-н Борисов ще повярвам, че сте обективна! Но когато при нас се хващате за всяка дума и искате конкретно и поименно, а неговите ги отминавате с великодушие без да отговаря конкретно и поименно за внушенията си, ни позволете и ние да имаме своя отговор.
 
Илиана Беновска: Не е така, г-жо Нинова, казвам Ви, екипирала съм се да отида да проверя кой е вадил паветата!
 
Корнелия Нинова: С ДПС какво общо ще намерим, защото те искат „демонтиране на националистите“, а ние сме против „модела ГЕРБ“? Ще разберем на втората среща ще имаме ли съвпадение по конкретната тема корупция в определена сфера, кога ще го внесем е второстепенен въпрос. Но най-важният отговор, ще имаме ли съвпадение, ще бъдем ли заедно в тези подписи, ще Ви отговорим другата седмица, когато се видим с ДПС.
   Дали ще финансираме частично изборите със субсидията на БСП? Не, защото се опасявам, че законът не го позволява. А иначе да се върна на предишното си изречение, да напомня, че няколкото пъти, когато г-н Борисов подаваше оставка и предизвикваше предсрочни избори, не го попитахте дали ще ги финансира със субсидията на ГЕРБ.
 
Илиана Беновска: Не ми беше дошло наум. Сега Вие ме научихте и вече ще го знам!
 
Корнелия Нинова: Попитайте го!
 
Илиана Беновска: Ще го питам!
 
Корнелия Нинова: Сега за позицията ни по санкциите срещу Русия. Казвате, че текат различни процеси по отношение на Русия и дали това ще промени нашата позиция. Няма да я промени по една причина. Нашата позиция не се базира на това какви са интересите на Русия или как се развиват там процесите. Нашата позиция се базира на националния интерес на България, а той е постоянен за нас. Ние губим икономически от тези санкции! Следователно няма да променим тази позиция, не виждаме основание да я променяме, защото я базираме само на нашия български национален интерес. А ние нямаме промяна на ситуацията, при тези санкции губи българската икономика, българското земеделие, българският туризъм. В центъра на нашата позиция е Българи, а не Русия, за да си променяме мнението по този въпрос.
 
Илиана Беновска: А защо не го казахте на пленума, а излезе, че отхвърляте предложението на Гергов? Отхвърлихте предложението на Гергов, ли, защото беше негово, или решихте, че няма нужда да го съобщавате това на пленума?
 
Корнелия Нинова: Напротив, беше съобщено на пленума, не сме го гласували и отхвърляли, тъй като беше внесено извън дневния ред. Помолихме колегите да го внесат така, както се прави, нормално, защото има устав и правила. Нито сме го гласували на този пленум, то просто беше предложено и беше по този начин отговорено – внесете го и т.н. Така че няма лично отношение към Гергов или нещо друго, въпросът е принципен!