В БСП замириса на рози. Виждам възможности да намерим обща президентска кандидатура. Вчера беше първата стъпка в тази насока след години на вражда. Това каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Нашата основна цел е да променим президентската институция, защото ГЕРБ и Росен Плевнелиев я оставиха в много лошо състояние. Идеите ни са новият президент да води балансирана външна политика, да не разединява нацията, да бъде родолюбец - все неща, които настоящият президент не направи. Различията с АБВ и Движение 21 може да се появят, когато започнем да обсъждаме имената.

Аз обявих вече, няма да подкрепим кандидатурите на Георги Първанов и Ивайло Калфин. Това е желанието на нашите членове, което те изразиха на вътрешнопартийния референдум. Там те ясно заявиха своето желание и аз изказвам мнението на партията. Не направихме този референдум, за да отбием номера. Предстоят тежки разговори, каза още Нинова. Смятам, че сме готови за предстоящите избори. Има мобилизация. Референдумът показа това. Не сме на 100% готови, но аз съм оптимист.

В структурите започна обновяване и влязоха много млади хора. Не мисля, че има проблем млади-стари. Направихме си необходимите изводи от последните избори. Нашият генерален извод е, че трябва промяна в партията, за да има промяна в държавата. Трябва промяна в начините на правене на политика. Изготвили сме алтернатива на управлението на ГЕРБ и трябва да бъдем силна опозиционна сила в парламента, разкри червеният лидер. Предсрочните избори са гарантирани, защото управляващата коалиция се раздира от скандали.

Последният пример е флотилията в Черно море. Бойко Борисов обявява, че иска само яхти да плават в Черно море, а двамата му министри отиват и преговарят за бойни кораби. Премиерът да си озапти министрите или да каже: Не мога, тази коалиция е неуправляема и да подаде оставка. Всички социални придобивки са замразени. Усеща се напрежение във всички сектори. Хората не виждат нищо добро. Това са само част от причините да се готвим за предсрочни избори, на които трябва да предложим алтернатива на хората, без нито едно популистко обещание, категорична беше Нинова.