Думата на 2019 година е „тревога“ – сред семействата за децата във връзка със Закона за социалните услуги, в медицинските среди, за водата сега. Това заяви в предаването „Годината“ по Дарик.
 
По думите ѝ, БСП е изгубила изборите за европейски депутати и местните избори по „обективни и субективни причини“.
 
„Малко трудно приемам критика от точно тези мои колеги (Сергей Станишев и Михаил Миков). Когато си оставил 38 депутата, а след това сме направили 80, според мен би трябвало да замълчиш. Същото се отнася и за кметовете“, заяви Нинова.
 
На въпрос относно плана ѝ за БСП тя отговори: „Според мен трябва да продължаваме по същия път – категорична позиция, чиста и ясна алтернатива, продължаване на реформата в партията“.
 
„Предстои ни за пръв път пряк избор на председател. Една прекрасна европейска практика“, посочи лидерът на БСП. По думите ѝ, ще се гласува като на национални избори.
 
Нинова обясни, че ще изчака номинациите преди да реши дали ще се кандидатира.
 
„За мен събитието на 2019, което ще бъде на 2020 е водата, чистият въздух, чистата храна, горенето на боклуците в България. Темата здравословен начин на живот, чиста вода, храна, гора това е темата на бъдещето. Според мен това беше събитието на 2019.

С тежки констатации, някои от които съм приготвила да съобщя. Взимам много присърце темата за горенето на боклука. Всичко може да се прости на една власт, грешки се правят, но да превърнеш България сметището на света, не го проумявам“, категорична беше Нинова.
 
Тя показа за пръв път официални документи, подписани от министъра на финансите Владислав Горанов.
 
„Само ще прочета едно изречение: „Общото количество на битови, индустриални, технологични отпадъци и оформени за внос в България през 2014-2019 от трети страни, не ЕС – Африка, Азия, е 736 319 тона“. Това са 1000 влакови композиции по 50 вагона, от трети свят са влезли в България за пет години“, каза Нинова.
 
Тя уточни, че тази информация е отговор на писмен въпрос от народен представител. „Общото количество болнични отпадъци, болнични, което ужасно и фармацевтични производства за същия период е 3 тона. Болнични боклуци от Африка в България. Досега никой не говори за това и никой не знае“, коментира Нинова.
 
„А това е от Нено Димов. „Такива битови отпадъци, редуцирано гориво рдф, болнични отпадъци, отпадъци от фармацевтични производства от трети страни извършват в България 534 броя фирми. Внасят боклука на света в красивата ни България и всичко това го дишаме, ядем и пием. Това е темата на бъдещето“, каза Нинова.
 
Според нея за боклуците от ЕС никой не знае. „Питахме миналата седмица министъра на околната среда в парламента, той каза „Не знам“. Как не знаеш, бе“, попита лидерът на БСП.