Интервю на лидера на БСП Корнелия Нинова пред БТВ:

Не сме завещали хаос, изкуствено се създава напрежение. Има проблеми с доставките на газ, за повече подробности поканете бившия министър на енергетиката Александър Николов или някой от политическото ръководство на “Има такъв народ“, чийто министър беше.

Но ние можем да предложим решение и го правим още от април месец - и като партия, и аз като вече бивш министър на икономиката и индустрията. Единственото решение са незабавни преговори с “Газпром“ за възстановяване на доставките и разговори за нов дългосрочен договор, тъй като старият изтича.

В момента България няма нужда от кризисен щаб, анализи, събиране на информация и каквото още каза служебният премиер. В момента имаме нужда от бързи действия за възстановяване на диалога с Русия. Ние бихме започнали с това. Разбира се търсенето на отговорност е важно нещо, но трябва да гарантираме топлина и светлина в домовете на хората на есен, така че незабавни преговори е решението.

Заедно с бизнеса, още през април на пресконференция съм казвала, че ако се стигне до недостиг на газ, ще се наложи да се съкратят 250 хил. души. 28 хил. фирми работят на газ, 250 хил. души са зависими като работници. И още април казахме, че решението е това - да се възстановят разговорите с “Газпром“.

Така че сме заявили своята позиция и виждам, че все повече хора застават на тази страна. А като министър на икономиката мисля, че добре си свърших работата - първо място в Европа по индустриален растеж.

Ако бяхме се сринали до последните места, ако бяха фалирали предприятия, щях да ви кажа “Виновна съм, не си свърших работата“. Но в края на мандата сме на първо място в Европа по индустриален растеж, което е нечувано и невиждано в България. Така че тази отговорност аз нося.

Дошла съм да ви разкажа следната история, от която да си направим изводите и да предупредя обществото какво ще се случи по време на служебния кабинет. Искам да говоря за икономиката, за кражби, за възстановяване на модела ГЕРБ, за опасността, която чака икономиката.

Както знаете, за министър е назначен човек, когото уволних от ВМЗ “Сопот“. През февруари месец като министър установих връзки, нарушения на законодателството, частни интереси, които източват държавни дружества. Обещанията да водим прозрачна политика и да управляваме държавната собственост, така че тя да бъде печеливша, беше ключово за мен и екипа ми.

Установихме, че директорът на “Кинтекс“ - Михайлов, който ме “громи“ по всички телевизии, е едновременно и търговски директор в частна фирма. ВМЗ “Сопот“ и председателят на Съвета на директорите също има отношения към тази частна фирма. Двете търговски дружества имат уговорка “Кинтекс“ да представлява ВМЗ в Египет.

И двете търговски дружества едновременно се отказват от тази отговорност и прехвърлят тази отговорност на частната фирма “БиИм“.

Собственик на частната фирма “БиИм“ е зам.-министър от времето на ГЕРБ - казва се Манолев. Директорът на “Кинтекс“ е бил в частната му фирма, докато е бил директор на “Кинтекс“, а сегашният министър на икономиката и индустрията му е бил подчинен в Министерството на икономиката по времето на ГЕРБ.

Цялото това нещо се протектира от служебния министър на икономиката по времето на кабинета Радев - Везиева. Тя хваща този частен бизнесмен, води го в Египет и от името на държавата казва “Ето това е този, който ще ни представлява тук“.

Тези две неща съм ги описала през февруари и март в две писма до премиера.  Естествено, че след като направих това, последва буря срещу мен, предпочетох да понеса удара, но да мълча, за да не попреча на държавните дружества ВМЗ и “Кинтекс“.

Понесох си удара. В тези писма предлагам решение на г-н премиера. Да уволня г-жа Везиева, защото е нарушила държавния интерес и да уволня двете ръководства на дружествата, и го направих. И сега и Михайлов, и сегашният министър, дадоха безкрайни интервюта.

Разказвам тази история, защото е ключова за държавата. В момента с назначаването на министър Стоянов се възстановява моделът. Виждате една вълна от вчера да се уволняват кадри на БСП от първия ден.

Да, това е показателно за поведението на президента. Но за мен е по-важно, защото го виждам в Министерството на икономиката и индустрията, че служебният кабинет на Радев възстановява модела ГЕРБ и ДПС, възстановявайки тези хора и тази схема. И предупреждавам какво ще стане и няма да е само в моето министерство.

Следващата стъпка на г-н Стоянов ще бъде да уволни ръководството на ДКК, да уволни ръководството на ВМЗ, на “Кинтекс“, да възстановят тази схема. Този кръг от лица са осъществявали тази схема с една цел - съсипване на държавните предприятия, източването им, прехвърлянето на парите в частни интереси.

Ние направихме точно обратното - изрязах всички обръчи от фирми около предприятията, уволних ги тези хора. Предприятията излязоха на печалба, платиха си дивидент, увеличиха си заплатите на работниците с 13 процента.

Ето това е днес ключовият въпрос за България - служебният кабинет и президентът Радев възстановяват модела ГЕРБ-ДПС и 6-месечните ни големи усилия да променим този модел за два дни ще се ликвидират. Това ми  е тревогата и затова съм дошла - да предупредя.

Когато изпратих писмата до премиера ги засекретих, защото тук разказвам за сделки, за фирми, за интереси. Второто писмо също е много интересно, което съм му написала и ще ви кажа как реагира премиерът.

В него му пиша, че същата фирма “БиИм“ на Манолев, зам.-министър на ГЕРБ, и целият този кръг, който сега управлява Министерството на икономиката, е посредник и по друга сделка - в Ирак, където ВМЗ “Сопот“ ги заварвам със сегашния министър на икономиката, а тогава председател на борда, че правят следното - водят преговори с Ирак и пристига делегация. Вижте за какъв договор - трансфер на технологии за различни оръжейни системи.

И аз пиша на премиера - “Смятам, че това нарушава държавния интересу източва държавните предприятия. Аз нося отговорност за интереса на държавата, информирам ви, че не желая да се ангажирам с тази сделка и ще я прекратя“. И я прекратих.

Два случая на източване на държавни предприятия в частни интереси, които в момента се връщат в българската икономика. И ако това се повтори в други дружества, ще има тежки последици за икономиката и индустрията.

Премиерът реагира така - даде съгласие да освободя г-жа Везиева, защото тя беше мой съветник от името на “Продължаваме промяната“, каза: “Разбира се, където и каквото намериш, че е корупция или кражба, веднага да се прекратява“. Той реагира адекватно.

Точно с назначаването на бившия председател на борда на ВМЗ, това е демонстрация от страна на президента и опит лично към мен да даде някакво наказание или унижение. Няма да стане, аз емоции в тази работа нямам.

Но отношението към БСП е показателно. Първият ден да обявяваш приоритет газова криза, Ковид и да започнеш с уволнение на хора на БСП. При това хора, които по подобие на нас в икономиката, разкриха схеми в НКЖИ. Прекратиха договори, които бяха много интересни. Тоест започва една метла на хора, които се борихме с онзи модел и започва възстановяването на този модел.

Стигна се дотук, защото президентът беше последователен в битката си срещу БСП. Поне това качество трябва да му отчетем. Това започна още по времето на протестите миналата година, когато той дойде в парламента и каза:

“Вие тук всички сте статукво, гласувайте за новите партии отвън“. След това продължи, особено сега към кабинета, от първия ден с атаки към правителството, към “Продължаваме промяната“, които той създаде. Той е част от групата, която свали правителството.

Така че ние война с него никога не сме водили, да сте чули някой да го напада? Напротив, винаги сме го подкрепяли и като партия, и аз като човекът, който го направи президент. Два пъти го подкрепихме и получихме две предателства. Не съжалявам, хората да оценяват. Просто няма обяснение за това - вероятно желание за власт, вероятно тясно президентство и желание за изпълнителна власт, разбиване на партиите и реда в държавата. 

Прочетох един интересен коментар на политолог и анализатор, той казваше така: “Президентът Радев има комплекс към хората, които са го създали“. Вероятно има и нещо такова, мъжки комплекс към жената, която го е направила президент. Но това е в сферата на психологията.

Той създава нови партии, употребява ги, създаде ПП, употреби ги да свалят Борисов, захвърли ги. Сега се обедини с Борисов и ДПС, за да падне правителството, възстановяват модела.

Това е с една дума разрушително. Държавата има нужда от спокойствие, ред, правила, съд, институции, които да работят. Защото така се разбиват институциите - и парламент, и Министерски съвет. Ние сме за институционален градеж на държавата, правила, ред, и който не ги спазва, да си носи отговорност.

По-важно е как симпатизантите и членовете приемат това, че трима членове на Националния съвет на БСП - Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев, влязоха в служебния кабинет, а от вчера е доста остра реакцията към тях. Ние го приемаме като предателство.

Освен че искаме ред и правила в държавата, ние сме 130-годишна партия с ред и правила и тези неща стават по определен ред - Националният съвет определя, или ако президентът ги е поканил, им казва “да“. Има си начини, както стана с Янаки Стоилов, той е институционално възпитан човек, партийно възпитан човек.

Той каза: “Поканиха ме, може ли да отида?“, казахме “Разбира се, отивай, ти си професионалист и можеш да помогнеш в правосъдието“. Има някакъв ред, но има и морал. Президентът нито веднъж не се обади да каже “Аз поканих еди си кого“.

Разбрах че те ще влязат в служебния кабинет в деня, в който медиите го обявиха. Разбира се имаше всякакви слухове. Въртяха се всякакви имена и затова допускахме, че зад гърба ни президентът ще направи такъв ход, а се убедихме в деня ня обявяване на кабинета. Съдбата на тези съпартийци ще преценим в нашите органи съвсем скоро. Ние не сме еднолична партия, колкото и да се твърди обратното.

Попитайте тях как ще участват и в кампанията, те като членове на Националния съвет са задължени. Попитайте и президента дали е редно представители на една партия, които са министри, да участват в кампания. Според мен не е редно.

Смених ръководството на  предприятие “НИТИ Казанлък“, заради резултатите и заради качеството на новите хора - професионализъм и морал. Винаги първото ми изискване към всички новоназначени е било - “Има ли корупция, действайте смело, зад гърба ви съм. Всичко на показ, всичко в прокуратурата, режете до живо месо корупции и кражби и оздравявате предприятията“.

Това ми е било поръката и съм благодарна на новите екипи на предприятията, че го направиха, защото държавните предприятия внесоха дивидент 20 млн., върнаха си задълженията, кредити към банките - 19 млн. Оставяме ги в сметките с натрупани пари - 46 млн. Увеличени заплати средно с 12-13%. Гледайте по резултатите. Това, което им поръчахме, те го свършиха - спряха течовете, затвориха обръчите от фирми, спряхме рекета върху бизнеса и ето ви го резултата. 

Имахме добра обща работа с “Продължаваме промяната“, разбира се имахме и търкания, които се опитвахме да изглаждаме. Може би след изборите ще се опитаме да се коалираме отново, защото основната линия, по която смятаме, че трябва да вървят и изборите, и след това коалирането, е непримиримост към кражбите.

Тези 10 млрд., които се крадяха при модела ГЕРБ да влязат в икономиката, да стигнат до всяко едно семейство - да са в заплати, пенсии, доходи. Тук имахме съвпадение с “Продължаваме промяната“, те са непримирими по тази линии.

Разбира се с всеки, който иска да прави свободен бизнес, без натиск, без рекет, предприемач, е добре дошъл като подкрепа. Всяко младо семейство, което не иска децата му да дишат райски газ и събираме смелост да се борим и срещу тази мафия.

Защото се оказа, че това с райския газ не е лесна задача и иска смелост, защото се изправяш срещу много силни хора, които го разпространяват и печелят. Всеки, който иска децата ни да учат със стипендии от държавата, който иска земеделците да получават средства, за да развиват българска храна, плодове и зеленчуци. Около такива ценности бихме търсили обединение.

Имаме добри отношения с Кирил Петков и Асен Василев. Много остро, включително и аз постъпихме, когато Петков обяви изгонването на дипломатите и много категорично. И съм го казвала и в разговор помежду ни, не само на публични:„Това беше фатална грешка, не можем да продължим преговорите и се оттегляме“. Мисля, че имаме взаимно уважение, защото винаги съм била към тях открита, категорична и ясна.

И те много добре знаят, че което е да - е да, което е не - е не. Такъв тип отношения рядко се срещат в политиката. Обикновено има  задкулисие, лъжа и лицемерие, ние поне сме им показали хем диалогичност, хем категоричност там, където грешат. Вярвам на Кирил Петков, но той допусна и грешки, които в една бъдеща коалиция, ако се стигне до такава, бих искала да коригираме. И изгонването на руските дипломати, и обявяването от Асен Василев за спирането на доставките и на разговорите с “Газпром“.

Това бяха тежки политически грешки. Грешките, които за десети път отчитаме, е че те си позволяваха без да е обсъждано с нас, без да е вземано решение, да излизат и да обявяват тежки политически за България решения, не се прави така.

Тези решения се взимат в коалицията, обсъждат се. Някои от грешките, които щяха да направят, сме успявали да ги възпрем, когато те се обсъждат предварително. Това ви го казвам категорично, няколко пъти те щяха да направят и други гафове, ако не ги бяхме спрели. Тоест това трябва да се коригира при тях.